Gerrit Krolbrug. Foto: Rijkswaterstaat

140 miljoen euro voor vervangen vier bruggen vaarweg Lemmer-Delfzijl

Foto: Rijkswaterstaat

Op de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl wordt werk gemaakt van de vervanging van vier bruggen. In Groningen en Friesland is hiervoor zo’n 140 miljoen euro beschikbaar. Het geld om aan bruggen op dit traject te werken is daarmee voorlopig wel op.

Demissionair en inmiddels voormalig minister Barbara Visser van Infrastructuur nam dat besluit onlangs in overleg met beide provincies en de gemeente Groningen. Visser gaf daarbij aan het belangrijk te vinden om een besluit hierover niet uit te stellen, ondanks de demissionaire status van het vorige kabinet. “Ik vind het belangrijk dat de eerste vier bruggen nu kunnen worden aangepakt, zodat belangrijke verbindingen in de regio worden hersteld. Ik onderschrijf het belang dat op termijn ook de andere bruggen worden gerenoveerd.”

Nog vier bruggen aanpakken

Ze spreekt niet voor niets van “op termijn”, want er moeten op dezelfde vaarweg nog vier bruggen onder handen worden genomen. Het geld is door de investering van 140 miljoen op en pas als er nieuw budget beschikbaar is, kunnen ook de andere vier worden aangepakt. Het geld gaat nu naar de Gerrit krolbrug en de Paddepoelsterbrug in Groningen en de bruggen Kootstertille en Spannenburg in Friesland. Op termijn komen dan de Busbaanbrug in Groningen en de Oude Schouw, de Uitwellingerga en de Schuilenburg in Friesland aan de beurt.

Beweegbare brug

Voor de aangevaren en verwijderde Gerrit Krolbrug is afgesproken dat Rijkswaterstaat de huidige fiets- en loopbruggen beter toegankelijk maakt. Deze wordt vervangen door een beweegbare brug met een doorvaarhoogte van 4,5 meter. Die variant is ook door de gemeenteraad van Groningen aangenomen. Voor de eveneens aangevaren en verwijderde Paddepoelsterbrug in Groningen wordt de eerder afgesproken variant van een vaste fietsbrug verder uitgewerkt en opgepakt door de gemeente. Voor de bruggen Kootstertille en Spannenburg in Friesland moeten de plannen voor vervanging nog verder worden uitgewerkt en men wil daar dit voorjaar een besluit over nemen.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.