caroline van der plas boerburgerbeweging BBB
Vergunningsverlening onder druk

Onzekerheid voor bouw en infra na opkomst BoerBurgerBeweging

Fractievoorzitter Caroline van der Plas viert de zege. ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol

De bouw en infra reageren verdeeld op de verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging (BBB). Als de grootste partij in alle provincies krijgt de BBB een stem in de budgettering en vergunningsverlening voor bouw- en infraprojecten. De grote vraag is wat de partij met die invloed doet.

De verkiezingswinst van de BBB zet Den Haag op scherp. Volgens anonieme bronnen van de NOS overweegt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aanpassingen van het toekomstige stikstofbeleid. Dit om coalitievorming met de BBB in de provincies mogelijk te maken, zeggen de ingewijden.

Er klinken geluiden over een “denkpauze”, oftewel uitstel van het toekomstige stikstofbeleid. Daarnaast zou het ministerie overwegen om de gedwongen uitkoop van boeren op de lange baan te schuiven. De BBB is kritisch op de stikstofmaatregelen van het kabinet en wil dat veel van de plannen van tafel gaan. Door een middenweg te zoeken hoopt het ministerie te voorkomen dat de partij plannen volledig blokkeert.

Ondertussen komen bouw- en infraprojecten niet of nauwelijks van de grond vanwege een gebrek aan stikstofruimte. De gedwongen uitkoop van boeren — een van de maatregelen waar de BBB over struikelt — kan juist ruimte creëren voor vergunningen. Het plan van het kabinet om piekbelasters versneld uit te kopen werd niet voor niets met open armen ontvangen door Bouwend Nederland.

Het is mogelijk dat de BBB een spaak in het wiel van de sector steekt door dergelijke plannen tegen te werken. Een andere mogelijkheid is dat de BBB een alternatief voorstelt dat zowel voor boeren als bouwers een aanvaardbare compromis sluit. De gevolgen zijn echter moeilijk in te schatten, stelt branchevereniging voor bouwmaterialen NVTB. “Hoe de partij het bouwproces gaat beïnvloeden blijkt niet uit het partijprogramma”, aldus voorzitter Titia Siertsema op de arbeidsbijeenkomst van vertrekkend Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen.

Geluiden uit de markt

Theo Winter, lid van de raad van bestuur bij bouwbedrijf Dura Vermeer, zegt dat de uitslag “dusdanig is dat we er echt goed over moeten nadenken”. Hij noemt de verkiezingswinst een “duidelijk signaal” waar de bouw wat mee moet. “Er zijn genoeg rapporten verschenen die constateren dat er wat moet gebeuren. Alles dat vergunningen hindert, is strijdig met het opstarten van bouwprojecten.”

Met dat laatste doelt Winter onder andere op de formatieprocessen van de nieuwe provinciebesturen. Die kunnen lang duren. Joep Rats, jarenlang bestuurder bij branchevereniging Bouwend Nederland en nu directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), is optimistisch. Hij stelt dat de BBB “heel veel belang heeft om de bouw vlot te krijgen”. De partij is volgens hem  welwillend geweest op de bouwbijeenkomsten die in de aanloop naar de verkiezingen werden georganiseerd.

Ook Gerard Hoiting, algemeen directeur bij aannemersconcern Roelofs Groep en sinds 2021 bestuurder bij Bouwend Nederland, schaart zich achter de bereidheid tot samenwerken van BBB. “Ik denk dat ze wel bereid zijn om een oplossing te zoeken”, zegt hij over de stikstofproblematiek in de bouw en infra. “Ik heb het idee dat ze voorbereid zijn. Het is een mix van oud-bestuurders en ondernemers.”

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) verwacht niet dat de BBB een gevaar vormt voor de woningbouwopgave. Hij verwacht dat er te praten valt met de partij. Aanpassingen van het stikstofbeleid zijn echter niet uitgesloten, suggereert de minister. “Je kunt ook niet zeggen: de kiezer heeft gesproken, dank u wel, maar we gaan ongeveer verder waar we gebleven waren.”

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Onzekerheid voor bouw en infra na opkomst BoerBurgerBeweging | Infrasite
caroline van der plas boerburgerbeweging BBB
Vergunningsverlening onder druk

Onzekerheid voor bouw en infra na opkomst BoerBurgerBeweging

Fractievoorzitter Caroline van der Plas viert de zege. ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol

De bouw en infra reageren verdeeld op de verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging (BBB). Als de grootste partij in alle provincies krijgt de BBB een stem in de budgettering en vergunningsverlening voor bouw- en infraprojecten. De grote vraag is wat de partij met die invloed doet.

De verkiezingswinst van de BBB zet Den Haag op scherp. Volgens anonieme bronnen van de NOS overweegt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aanpassingen van het toekomstige stikstofbeleid. Dit om coalitievorming met de BBB in de provincies mogelijk te maken, zeggen de ingewijden.

Er klinken geluiden over een “denkpauze”, oftewel uitstel van het toekomstige stikstofbeleid. Daarnaast zou het ministerie overwegen om de gedwongen uitkoop van boeren op de lange baan te schuiven. De BBB is kritisch op de stikstofmaatregelen van het kabinet en wil dat veel van de plannen van tafel gaan. Door een middenweg te zoeken hoopt het ministerie te voorkomen dat de partij plannen volledig blokkeert.

Ondertussen komen bouw- en infraprojecten niet of nauwelijks van de grond vanwege een gebrek aan stikstofruimte. De gedwongen uitkoop van boeren — een van de maatregelen waar de BBB over struikelt — kan juist ruimte creëren voor vergunningen. Het plan van het kabinet om piekbelasters versneld uit te kopen werd niet voor niets met open armen ontvangen door Bouwend Nederland.

Het is mogelijk dat de BBB een spaak in het wiel van de sector steekt door dergelijke plannen tegen te werken. Een andere mogelijkheid is dat de BBB een alternatief voorstelt dat zowel voor boeren als bouwers een aanvaardbare compromis sluit. De gevolgen zijn echter moeilijk in te schatten, stelt branchevereniging voor bouwmaterialen NVTB. “Hoe de partij het bouwproces gaat beïnvloeden blijkt niet uit het partijprogramma”, aldus voorzitter Titia Siertsema op de arbeidsbijeenkomst van vertrekkend Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen.

Geluiden uit de markt

Theo Winter, lid van de raad van bestuur bij bouwbedrijf Dura Vermeer, zegt dat de uitslag “dusdanig is dat we er echt goed over moeten nadenken”. Hij noemt de verkiezingswinst een “duidelijk signaal” waar de bouw wat mee moet. “Er zijn genoeg rapporten verschenen die constateren dat er wat moet gebeuren. Alles dat vergunningen hindert, is strijdig met het opstarten van bouwprojecten.”

Met dat laatste doelt Winter onder andere op de formatieprocessen van de nieuwe provinciebesturen. Die kunnen lang duren. Joep Rats, jarenlang bestuurder bij branchevereniging Bouwend Nederland en nu directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), is optimistisch. Hij stelt dat de BBB “heel veel belang heeft om de bouw vlot te krijgen”. De partij is volgens hem  welwillend geweest op de bouwbijeenkomsten die in de aanloop naar de verkiezingen werden georganiseerd.

Ook Gerard Hoiting, algemeen directeur bij aannemersconcern Roelofs Groep en sinds 2021 bestuurder bij Bouwend Nederland, schaart zich achter de bereidheid tot samenwerken van BBB. “Ik denk dat ze wel bereid zijn om een oplossing te zoeken”, zegt hij over de stikstofproblematiek in de bouw en infra. “Ik heb het idee dat ze voorbereid zijn. Het is een mix van oud-bestuurders en ondernemers.”

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) verwacht niet dat de BBB een gevaar vormt voor de woningbouwopgave. Hij verwacht dat er te praten valt met de partij. Aanpassingen van het stikstofbeleid zijn echter niet uitgesloten, suggereert de minister. “Je kunt ook niet zeggen: de kiezer heeft gesproken, dank u wel, maar we gaan ongeveer verder waar we gebleven waren.”

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.