volkerwessels visser & smit hanab

VolkerWessels verkoopt dochterbedrijven in energie-infra, telecom en installatie

Het logo van Visser & Smit Hanab. Het bedrijf van VolkerWessels heeft meer dan 1.000 medewerkers en werkt voornamelijk aan het onderhoud en de aanleg van water- en energienetwerken. ANP / Bart Stoutjesdijk

Het bouwconcern VolkerWessels wil drie dochterbedrijven verkopen aan Triton, een investeerder uit Zweden. Het gaat om Visser & Smit Hanab, VolkerWessels Telecom en Homij Technische Installaties, zo maakt de organisatie deze week bekend. Het besluit om de bedrijven te verkopen werd genomen vanwege een vernieuwde strategie, vertelt het bouwconcern tegenover Infrasite.   

Met het nieuws blijken de eerdere geruchten over de verkoop te kloppen. De overname moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders, maar naar verwachting is dat voor het einde van het jaar rond, zo valt te lezen op de website van het bouwconcern.

De drie dochterbedrijven specialiseren zich in kabels en leidingen (Visser & Smit Hanab), telecom (VolkerWessels Telecom) en installatietechniek (Homij). Na de eerdere berichtgeving over de verkoop zei een anonieme bron verbaasd te zijn dat VolkerWessels van de bedrijven af zou willen. Andere partijen in de bouw en infra geven namelijk aan dat ze profiteren van de grote vraag naar energie-infrastructuur, een markt waar zowel Visser & Smit Hanab als Homij actief in zijn.

VolkerWessels wil lokaler werken

In een verklaring zegt VolkerWessels dat het besluit is genomen na “een strategische heroriëntatie”. Het bouwconcern wil zich voortaan focussen op thuismarkten: vastgoed in Nederland en Duitsland, en infrastructuur in Nederland, Groot-Brittannië en Noord-Amerika. De dochterbedrijven passen niet helemaal in die strategie, want de energietransitie is volgens het bouwconcern een erg internationale markt, vertelt woordvoerder Peter Zeylmaker tegenover Infrasite.

“De markt voor energie is veel groter dan Nederland alleen. Kijk bijvoorbeeld naar grote opdrachtgevers zoals TenneT, die werken op een Europees niveau. Wij zijn maar op een aantal thuismarkten actief, waaronder Nederland, waar we sterk zijn op het gebied van waterwegen, bruggen en spoorwegen. We hebben bedacht dat we specifiek gaan kiezen voor werkzaamheden in onze thuismarkten — en dus niet voor werkzaamheden die deze thuismarkten overstijgen, zoals de energietransitie. Als je daarvoor kiest, dan moet je je ook afvragen of je nog wel de juiste partner bent om het aandeelschap in stand te houden.”

Triton, de Zweedse investeerder en aanstaande eigenaar van de dochterbedrijven, zegt in de bedrijven te willen investeren. “Wij kijken ernaar uit om met het management en de medewerkers samen te werken in hun volgende groeifase.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.