Weer onwerkbaar weer op komst, vorstuitkering beschikbaar

kou bouw vorst ww uitkering
IJs op de Twekkelerweg in Hengelo op 8 januari 2024. ANP / Hollandse Hoogte / GinoPress

Aannemersfederatie Nederland wijst voor de tweede keer deze winter op de beschikbaarheid van de Vorst WW, een uitkering voor bedrijven in de bouw en infra met medewerkers die niet kunnen werken als gevolg van de vorst of sneeuw. Op dezelfde dag laat het KNMI weten dat de gevoelstemperatuur in het oosten van het land tussen de -12 en -15 graden ligt.    

“De uitkering voor onwerkbaar weer kan door de werkgever worden aangevraagd bij het UWV”, zegt ledenadviseur Martin van der Veen op de website van Aannemersfederatie Nederland. “In de sector is deze regeling beter bekend als de Vorst WW. Ook deze winter kan van deze regeling gebruik worden gemaakt, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. De regeling loopt van 1 november 2023 tot en met 31 maart 2024.”

Afgelopen november wees Aannemersfederatie Nederland ook al op de beschikbaarheid van de uitkering. Om in aanmerking te komen moeten werkgevers vóór tien uur ’s ochtends op de website van het UWV een melding doen van het onwerkbare weer, legt Van der Veen uit. De eerste twee dagen waarop niet kan worden gewerkt, gelden als wachtdagen. Een werkgever moet het loon dan gewoon doorbetalen. “Na deze twee dagen gaat het recht op een Vorst WW-uitkering in, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.”

FNV wil hetzelfde voor andere sectoren

Ook de FNV haalt de uitkering op dinsdag in een persbericht aan. Daarin roept de vakbond de overheid op om ook voor andere sectoren met een regeling te komen zoals die in de bouw. “In de wet staat dat de temperatuur op de werkplek geen schade aan de gezondheid van de werknemer mag veroorzaken. De werkgever is hiervoor verantwoordelijk, maar in de praktijk gaat het vaak mis. Er is helemaal geen beleid om werknemers te beschermen tegen erge kou en een duidelijke grenswaarde zoals in de bouw ontbreekt.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Weer onwerkbaar weer op komst, vorstuitkering beschikbaar | Infrasite

Weer onwerkbaar weer op komst, vorstuitkering beschikbaar

kou bouw vorst ww uitkering
IJs op de Twekkelerweg in Hengelo op 8 januari 2024. ANP / Hollandse Hoogte / GinoPress

Aannemersfederatie Nederland wijst voor de tweede keer deze winter op de beschikbaarheid van de Vorst WW, een uitkering voor bedrijven in de bouw en infra met medewerkers die niet kunnen werken als gevolg van de vorst of sneeuw. Op dezelfde dag laat het KNMI weten dat de gevoelstemperatuur in het oosten van het land tussen de -12 en -15 graden ligt.    

“De uitkering voor onwerkbaar weer kan door de werkgever worden aangevraagd bij het UWV”, zegt ledenadviseur Martin van der Veen op de website van Aannemersfederatie Nederland. “In de sector is deze regeling beter bekend als de Vorst WW. Ook deze winter kan van deze regeling gebruik worden gemaakt, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. De regeling loopt van 1 november 2023 tot en met 31 maart 2024.”

Afgelopen november wees Aannemersfederatie Nederland ook al op de beschikbaarheid van de uitkering. Om in aanmerking te komen moeten werkgevers vóór tien uur ’s ochtends op de website van het UWV een melding doen van het onwerkbare weer, legt Van der Veen uit. De eerste twee dagen waarop niet kan worden gewerkt, gelden als wachtdagen. Een werkgever moet het loon dan gewoon doorbetalen. “Na deze twee dagen gaat het recht op een Vorst WW-uitkering in, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.”

FNV wil hetzelfde voor andere sectoren

Ook de FNV haalt de uitkering op dinsdag in een persbericht aan. Daarin roept de vakbond de overheid op om ook voor andere sectoren met een regeling te komen zoals die in de bouw. “In de wet staat dat de temperatuur op de werkplek geen schade aan de gezondheid van de werknemer mag veroorzaken. De werkgever is hiervoor verantwoordelijk, maar in de praktijk gaat het vaak mis. Er is helemaal geen beleid om werknemers te beschermen tegen erge kou en een duidelijke grenswaarde zoals in de bouw ontbreekt.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.