Bouw van ‘grootste hijskraan ter wereld’ gebeurt in Nederland

grootste hijskraan ter wereld mammoet sk6000
Een illustratie van de kraan in aanbouw. Zo moet die er ongeveer uit komen te zien. Mammoet

De bouw is in volle gang voor de elektrische hijskraan die volgens Mammoet het meeste vermogen zal hebben van alle landkranen ter wereld. De ‘SK6000’ krijgt een capaciteit van 6.000 ton en moet dit jaar nog klaar zijn voor gebruik. De eerste onderdelen kwamen eind vorig jaar uit de fabriek en worden samengesteld op een locatie van Mammoet in Nederland, zo laat het Schiedamse hijsbedrijf weten. 

Over de technische specificaties was weinig bekend toen Mammoet de kraan vorig jaar onthulde. Inmiddels is duidelijk dat de machine objecten van 3.000 ton tot een hoogte van 220 meter zal kunnen optillen. Het maximale hijsvermogen wordt 6.000 ton en de maximale radius bedraagt 144 meter, zegt Mammoet in een update op zijn website. Daar zijn foto’s van de eerste onderdelen te zien.

Artikel gaat verder na de foto. © Mammoet

De eerste onderdelen werden volgens het hijsbedrijf gefabriceerd op een productielocatie in Nederland. Ook worden ze in Nederland samengesteld.

Funderingen voor windmolens

De kraan moet voor het einde 2024 klaar zijn voor het eerste project, zo gaf het hijsbedrijf eerder aan. Wat dit project inhoudt en waar het werk plaatsvindt, is nog niet bekendgemaakt. Wel zegt Mammoet dat de kraan geschikt zal zijn voor het hijsen van funderingen en andere onderdelen voor windmolens. Die worden groter en groter, zo liet ook het bedrijf Sif, een fabrikant van funderingspalen voor windmolens, vorig jaar weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Bouw van ‘grootste hijskraan ter wereld’ gebeurt in Nederland | Infrasite

Bouw van ‘grootste hijskraan ter wereld’ gebeurt in Nederland

grootste hijskraan ter wereld mammoet sk6000
Een illustratie van de kraan in aanbouw. Zo moet die er ongeveer uit komen te zien. Mammoet

De bouw is in volle gang voor de elektrische hijskraan die volgens Mammoet het meeste vermogen zal hebben van alle landkranen ter wereld. De ‘SK6000’ krijgt een capaciteit van 6.000 ton en moet dit jaar nog klaar zijn voor gebruik. De eerste onderdelen kwamen eind vorig jaar uit de fabriek en worden samengesteld op een locatie van Mammoet in Nederland, zo laat het Schiedamse hijsbedrijf weten. 

Over de technische specificaties was weinig bekend toen Mammoet de kraan vorig jaar onthulde. Inmiddels is duidelijk dat de machine objecten van 3.000 ton tot een hoogte van 220 meter zal kunnen optillen. Het maximale hijsvermogen wordt 6.000 ton en de maximale radius bedraagt 144 meter, zegt Mammoet in een update op zijn website. Daar zijn foto’s van de eerste onderdelen te zien.

Artikel gaat verder na de foto. © Mammoet

De eerste onderdelen werden volgens het hijsbedrijf gefabriceerd op een productielocatie in Nederland. Ook worden ze in Nederland samengesteld.

Funderingen voor windmolens

De kraan moet voor het einde 2024 klaar zijn voor het eerste project, zo gaf het hijsbedrijf eerder aan. Wat dit project inhoudt en waar het werk plaatsvindt, is nog niet bekendgemaakt. Wel zegt Mammoet dat de kraan geschikt zal zijn voor het hijsen van funderingen en andere onderdelen voor windmolens. Die worden groter en groter, zo liet ook het bedrijf Sif, een fabrikant van funderingspalen voor windmolens, vorig jaar weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.