Provincie trapt op rem

Geen vergunningen meer voor bouwprojecten met uitstoot in Brabant

Ontpoldering Noordwaard biesbosch noord-brabant
De ontpoldering van de Noordwaard in de Biesbosch, een van de natuurgebieden die volgens de provincie met de bouwstop wordt beschermd (2015). Rijkswaterstaat

Noord-Brabant verleent voorlopig geen vergunningen meer voor infra- en bouwprojecten met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden. Een analyse van de gebieden toont een verslechterd beeld van de natuur, meldt de provincie op haar website. Als gevolg trapt Noord-Brabant op de rem. De maatregel raakt projecten in alle sectoren, waaronder infrastructuur, woningbouw, landbouw en industrie.

Elke Nederlandse provincie met Natura 2000-gebieden die aangewezen zijn door de Rijksoverheid is verplicht om de gebieden te analyseren. De uitkomst van de analyses in Noord-Brabant spelt onheil, stelt de provincie.

“De natuur in Brabantse Natura 2000-gebieden verslechtert. De verplichte Europese natuurdoelen kunnen met de huidige maatregelen niet worden behaald. Aanvragen voor vergunningverlening met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden komen tijdelijk stil te liggen.”

Het probleem

De provincie legde de analyses op 1 maart voor bij de Ecologische Autoriteit. Op dit moment controleert de autoriteit de uitkomst. De autoriteit kan aanpassingen voorstellen, maar naar verwachting houdt de maatregel voorlopig stand. Projecten met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden krijgen geen vergunningen.

“De problemen worden veroorzaakt door een mix van verzuring, vermesting en verdroging”, meldt de provincie. “Een diversiteit aan planten en bomen hebben hieronder te lijden en verdwijnen langzaam maar zeker uit de gebieden. Dat heeft onder meer tot gevolg dat het aantal insecten vermindert, waardoor in sommige gebieden bepaalde vogels en andere dieren niet meer kunnen leven.”

“Als deze ontwikkeling zich verder doorzet, krijgen we een totale verschraling van de natuur. Dat heeft negatieve gevolgen voor klimaat, milieu, leefomgeving en gezondheid. Overigens geldt dit niet alleen voor Noord-Brabant. Een groot aantal provincies kampt met dit probleem.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Geen vergunningen meer voor bouwprojecten met uitstoot in Brabant | Infrasite
Provincie trapt op rem

Geen vergunningen meer voor bouwprojecten met uitstoot in Brabant

Ontpoldering Noordwaard biesbosch noord-brabant
De ontpoldering van de Noordwaard in de Biesbosch, een van de natuurgebieden die volgens de provincie met de bouwstop wordt beschermd (2015). Rijkswaterstaat

Noord-Brabant verleent voorlopig geen vergunningen meer voor infra- en bouwprojecten met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden. Een analyse van de gebieden toont een verslechterd beeld van de natuur, meldt de provincie op haar website. Als gevolg trapt Noord-Brabant op de rem. De maatregel raakt projecten in alle sectoren, waaronder infrastructuur, woningbouw, landbouw en industrie.

Elke Nederlandse provincie met Natura 2000-gebieden die aangewezen zijn door de Rijksoverheid is verplicht om de gebieden te analyseren. De uitkomst van de analyses in Noord-Brabant spelt onheil, stelt de provincie.

“De natuur in Brabantse Natura 2000-gebieden verslechtert. De verplichte Europese natuurdoelen kunnen met de huidige maatregelen niet worden behaald. Aanvragen voor vergunningverlening met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden komen tijdelijk stil te liggen.”

Het probleem

De provincie legde de analyses op 1 maart voor bij de Ecologische Autoriteit. Op dit moment controleert de autoriteit de uitkomst. De autoriteit kan aanpassingen voorstellen, maar naar verwachting houdt de maatregel voorlopig stand. Projecten met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden krijgen geen vergunningen.

“De problemen worden veroorzaakt door een mix van verzuring, vermesting en verdroging”, meldt de provincie. “Een diversiteit aan planten en bomen hebben hieronder te lijden en verdwijnen langzaam maar zeker uit de gebieden. Dat heeft onder meer tot gevolg dat het aantal insecten vermindert, waardoor in sommige gebieden bepaalde vogels en andere dieren niet meer kunnen leven.”

“Als deze ontwikkeling zich verder doorzet, krijgen we een totale verschraling van de natuur. Dat heeft negatieve gevolgen voor klimaat, milieu, leefomgeving en gezondheid. Overigens geldt dit niet alleen voor Noord-Brabant. Een groot aantal provincies kampt met dit probleem.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.