Nu nog opruimen

Mourik Infra vervangt laatste juk in stuw Roermond

stuw roermond mourik infra
Het verwijderen van de bouwkuip bij de stuw Roermond in september. Rijkswaterstaat

Mourik Infra heeft de jukken van de stuw Roermond vervangen. Dat laat Rijkswaterstaat op donderdagochtend weten. De volgende stap is de verwijdering van de bouwkuip en tijdelijke dam. 

Vorig jaar ontdekte Rijkswaterstaat scheuren in de stuw. Daarop kreeg Mourik Infra de taak om de jukken te vervangen. De aannemer voerde het werk in de afgelopen maanden uit. De nieuwe jukken moeten ervoor zorgen dat de stuw blijft werken. De jukken van een stuw zijn de staanders waarin de schuiven van de stuw vastzitten. Die schuiven houden het water tegen of laten het water door, afhankelijk van de afstelling.

Kraanschepen verwijderen tijdelijke dam

Eerder dit jaar bouwde Mourik Infra in opdracht van Rijkswaterstaat een tijdelijke dam bij de stuw om het waterpeil te stabiliseren terwijl de jukken werden vervangen. Nu is het werk klaar en wordt de dam vanaf volgende week verwijderd, zegt de beheerder op zijn website. “Hiervoor zet de aannemer twee kraanschepen in en een kraan op de dam zelf. De verwijdering duurt naar verwachting ongeveer drieëneenhalve week.”

Ook de bouwkuip vanwaaruit de jukken zijn vervangen wordt weggehaald. “We zijn op 13 september gestart met het vol laten lopen van de kuip”, aldus Rijkswaterstaat. “Daarna is die weg. Vervolgens worden de schuiven begin volgende week weer teruggeplaatst tegen de nieuwe jukken.”

Onderhoudsklus van €35 miljoen

In oktober 2022 won Mourk Infra de opdracht voor het grootonderhoud van meerdere stuwen in de Maas, waaronder de stuw Roermond. De gunning ging gepaard met een aanneemsom van meer dan 35 miljoen euro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.