Koopvaardersschutsluis

Beton als oplossing voor staalvretende bacterie in Koopvaardersschutsluis

Uit het archief: de opening van de Koopvaardersschutsluis in 1985. ANP / Hans Steinmeier

Van Hattum en Blankevoort gaat een staalvretende bacterie te lijf met beton bij de Koopvaardersschutsluis in Noord-Holland. De aannemer gebruikt een mengsel van cement, water en ondergrond om wegroestende wanden te vervangen. De techniek staat bekend als ‘jetgrouten’ en werd eerder gebruikt voor de renovatie van het Paleis het Loo. De gemeente Den Helder wierp deze week een licht op het project in een online nieuwsbericht.  

De wanden van de sluis degraderen. Een bac­terie is de boosdoener. Die eet het staal als het ware op, waardoor het risico ontstaat dat de sluis instort. De renovatie werd in september 2021 door de province Noord-Holland gegund aan Van Hattum en Blankevoort. Het bedrijf ving een aanneemsom van bijna 35 miljoen euro. Een relatief groot bedrag voor een relatief belangrijke klus: volgens de gemeente Den Helder zijn veel bedrijven afhankelijk van de Koopvaardersschutsluis, waaronder scheepsbouwers, oliemaatschappijen en energieleveranciers.

Van Hattum en Blankevoort begon in april 2023 met de renovatie. De aanleg van een betonmuur gaat in augustus van start. Dat is een belangrijke stap in de strijd tegen de bacterie. De provincie Noord-Holland legt uit waarom. “Op beton heeft de bac­terie geen grip. De muur komt te staan achter de wegroestende wanden van de sluis. Het beton zal de functie van de wanden vervangen, zonder dat deze weggehaald hoeven te worden. De werkzaamheden zijn mogelijk vanaf de kant, waardoor de sluis open kan blijven tijdens het project.”

Jetgrouten

De methode die de aannemer gebruikt voor het bouwen van de muur heet ‘jetgrouten’. Hierbij wordt ‘grout’, een mengsel van onder andere cement en water, meters diep in de grond gespoten. De grout vermengt zich onder hoge druk met de ondergrond. Zo ontstaan er massieve kolommen vanuit een klein boorgat, legt de province uit. Wanneer je meerdere gaten naast elkaar boort eindig je met een rij van kolommen, vergelijkbaar met een muur.

“De nieuwe wand van de Koopvaardersschutsluis zal uit zo’n 340 overlappende kolommen bestaan. Al die kolommen bij elkaar vormen een muur van vier meter breed, 80 mater lang en elf meter diep. De opknapbeurt is naar verwachting begin 2026 klaar, drie jaar na het jetgrouten. Er gaat namelijk wat tijd overheen voordat alle kolommen volledig zijn uitgehard.”

© Afbeelding via de provincie Noord-Holland jetgrouten provincie noord holland

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Beton als oplossing voor staalvretende bacterie in Koopvaardersschutsluis | Infrasite
Koopvaardersschutsluis

Beton als oplossing voor staalvretende bacterie in Koopvaardersschutsluis

Uit het archief: de opening van de Koopvaardersschutsluis in 1985. ANP / Hans Steinmeier

Van Hattum en Blankevoort gaat een staalvretende bacterie te lijf met beton bij de Koopvaardersschutsluis in Noord-Holland. De aannemer gebruikt een mengsel van cement, water en ondergrond om wegroestende wanden te vervangen. De techniek staat bekend als ‘jetgrouten’ en werd eerder gebruikt voor de renovatie van het Paleis het Loo. De gemeente Den Helder wierp deze week een licht op het project in een online nieuwsbericht.  

De wanden van de sluis degraderen. Een bac­terie is de boosdoener. Die eet het staal als het ware op, waardoor het risico ontstaat dat de sluis instort. De renovatie werd in september 2021 door de province Noord-Holland gegund aan Van Hattum en Blankevoort. Het bedrijf ving een aanneemsom van bijna 35 miljoen euro. Een relatief groot bedrag voor een relatief belangrijke klus: volgens de gemeente Den Helder zijn veel bedrijven afhankelijk van de Koopvaardersschutsluis, waaronder scheepsbouwers, oliemaatschappijen en energieleveranciers.

Van Hattum en Blankevoort begon in april 2023 met de renovatie. De aanleg van een betonmuur gaat in augustus van start. Dat is een belangrijke stap in de strijd tegen de bacterie. De provincie Noord-Holland legt uit waarom. “Op beton heeft de bac­terie geen grip. De muur komt te staan achter de wegroestende wanden van de sluis. Het beton zal de functie van de wanden vervangen, zonder dat deze weggehaald hoeven te worden. De werkzaamheden zijn mogelijk vanaf de kant, waardoor de sluis open kan blijven tijdens het project.”

Jetgrouten

De methode die de aannemer gebruikt voor het bouwen van de muur heet ‘jetgrouten’. Hierbij wordt ‘grout’, een mengsel van onder andere cement en water, meters diep in de grond gespoten. De grout vermengt zich onder hoge druk met de ondergrond. Zo ontstaan er massieve kolommen vanuit een klein boorgat, legt de province uit. Wanneer je meerdere gaten naast elkaar boort eindig je met een rij van kolommen, vergelijkbaar met een muur.

“De nieuwe wand van de Koopvaardersschutsluis zal uit zo’n 340 overlappende kolommen bestaan. Al die kolommen bij elkaar vormen een muur van vier meter breed, 80 mater lang en elf meter diep. De opknapbeurt is naar verwachting begin 2026 klaar, drie jaar na het jetgrouten. Er gaat namelijk wat tijd overheen voordat alle kolommen volledig zijn uitgehard.”

© Afbeelding via de provincie Noord-Holland jetgrouten provincie noord holland

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.