Aanbesteding versterking IJsselmeerdijk staat voor de deur

versterking ijsselmeerdijk aanbesteding
Een deel van de IJsselmeerdijk in 2021. Hoogwaterbeschermingsprogramma

De aanbesteding van de versterking van de IJsselmeerdijk in Flevoland gaat naar verwachting in maart van start, zo maakt de opdrachtgever op donderdag bekend. Aannemers kunnen zich vanaf dat moment inschrijven voor de aanpak van het ongeveer achttien kilometer lange dijkdeel.  

De eisen waaraan de uiteindelijke aannemer moet voldoen zijn nu te lezen in de zogeheten ‘vooraankondiging’. De opdrachtgever, het waterschap Zuiderzeeland, hoopt tussen maart en september serieuze kandidaten te vinden om verder mee in gesprek te gaan. De rest van de planning en andere details worden in maart bekendgemaakt.

Werkzaamheden

Over de uiteindelijke werkzaamheden is al het een en ander bekend. Het plan is om het noordelijke deel van de dijk te versterken met een vooroever. “Deze vooroever bestaat uit een vooroeverdam met openingen voor waterverversing, met daarachter ondiep water en een erosiebuffer ter compensatie van de te verwachten zandverliezen.”

“Waar inpassing van een vooroever niet mogelijk is, is gekozen voor een dijkverzwaring met een grondoplossing binnendijks of vierkant. Het zuidelijke deel betreft het vervangen van zetsteen en teenconstructie, verhogen van de buitenberm en vervangen van asfalt op de buitenberm”, valt te lezen op de website van het waterschap.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Het project maakt deel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin het Rijk en alle waterschappen samenwerken om de kans op overstromingen te verminderen. Dat laatste is dan ook het doel van de versterking van de IJsselmeerdijk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Aanbesteding versterking IJsselmeerdijk staat voor de deur | Infrasite

Aanbesteding versterking IJsselmeerdijk staat voor de deur

versterking ijsselmeerdijk aanbesteding
Een deel van de IJsselmeerdijk in 2021. Hoogwaterbeschermingsprogramma

De aanbesteding van de versterking van de IJsselmeerdijk in Flevoland gaat naar verwachting in maart van start, zo maakt de opdrachtgever op donderdag bekend. Aannemers kunnen zich vanaf dat moment inschrijven voor de aanpak van het ongeveer achttien kilometer lange dijkdeel.  

De eisen waaraan de uiteindelijke aannemer moet voldoen zijn nu te lezen in de zogeheten ‘vooraankondiging’. De opdrachtgever, het waterschap Zuiderzeeland, hoopt tussen maart en september serieuze kandidaten te vinden om verder mee in gesprek te gaan. De rest van de planning en andere details worden in maart bekendgemaakt.

Werkzaamheden

Over de uiteindelijke werkzaamheden is al het een en ander bekend. Het plan is om het noordelijke deel van de dijk te versterken met een vooroever. “Deze vooroever bestaat uit een vooroeverdam met openingen voor waterverversing, met daarachter ondiep water en een erosiebuffer ter compensatie van de te verwachten zandverliezen.”

“Waar inpassing van een vooroever niet mogelijk is, is gekozen voor een dijkverzwaring met een grondoplossing binnendijks of vierkant. Het zuidelijke deel betreft het vervangen van zetsteen en teenconstructie, verhogen van de buitenberm en vervangen van asfalt op de buitenberm”, valt te lezen op de website van het waterschap.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Het project maakt deel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin het Rijk en alle waterschappen samenwerken om de kans op overstromingen te verminderen. Dat laatste is dan ook het doel van de versterking van de IJsselmeerdijk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.