Mourik Infra voert uit

Stuw Roermond krijgt tijdelijke dam

Roermond sluis en stuw in 2021 foto Rijkswaterstaat
Sluis en stuw Roermond. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat bouwt een tijdelijke dam bij stuw Roermond. De aanleg start op maandag 6 maart en kost naar verwachting iets meer dan drie weken. Aannemer Mourik Infra voert het werk uit.

De tijdelijke dam heeft twee redenen. Allereerst is de stuw op dit moment lager dan normaal. De bovenste rij schuiven werd afgelopen winter verwijderd vanwege hogere afvoeren. Rijkswaterstaat wil het waterpeil stabiliseren, maar ziet geen manier om de schuiven veilig terug te plaatsen.

De tijdelijke dam maakt het mogelijk om het waterpeil te beïnvloeden zonder de schuiven terug te plaatsen. De dam krijgt een hoogte die gelijk is aan de oorspronkelijke hoogte van de stuw. “Zo kan het waterpeil in het stuwpand tussen Linne en Roermond beter worden vastgehouden”, legt Rijkswaterstaat uit in een aankondiging op haar website.

Ten tweede zijn de jukken van de stuw aan vervanging toe. Jukken zijn staanders waartussen schuiven vastzitten. In februari en september 2022 werden er scheuren ontdekt en dichtgelast bij Roermond. Rijkswaterstaat wil toekomstige schade voorkomen door nieuwe jukken te plaatsen.

De tijdelijk dam komt stroomopwaarts van de stuw te liggen, aan de kant van Linne. “Het doel is dat we voor de start van het hoogwaterseizoen op 1 november 2023 de nieuwe jukken hebben geplaatst en de tijdelijke dam hebben verwijderd. Dan kan de stuw weer op een normale manier gebruikt worden”, zegt Rijkswaterstaat.

Aannemer

De tijdelijk dam wordt aangelegd door Mourik Infra. In mei 2022 ontving de aannemer de opdracht voor grootschalig onderhoud aan de stuwen van Linne, Roermond, Belfeld en Sambeek op het Limburgse deel van de Maas.

In 2020 bouwde het bedrijf een tijdelijke dam bij Linne. De dam was destijds nodig om schade door een aanvaring te herstellen. “Deze ervaring kunnen we goed gebruiken voor het herstel bij stuw Roermond”, aldus Rijkswaterstaat.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: Rijkswaterstaat

Journalist en redacteur voor Infrasite.