Dijkversterking Gameren. Foto: Hoogwaterbeschermingsprogramma

Eerste dijkversterking met grofzandbarrière tegen piping van start

Foto: Hoogwaterbeschermingsprogramma via Sjouke van Houten

De versterking van de Waalbanddijk in Gameren is officieel begonnen. Bijzonder aan dit project is de primeur van een grofzandbarrière om het verzwakken van de dijk door piping tegen te gaan. Het is voor het eerst dat deze techniek in een dijkversterkingsproject wordt toegepast.

Bij piping ontstaan er kanaaltjes in een dijk waar water doorheen kan lopen, en dat kan de dijk verzwakken. Deze nieuwe techniek voor dijkversterking werd eerder al met succes getest door de twee aannemerscombinaties die het project nu uitvoeren. Het gaat dan om combinatie Van de Wetering Cultuurtechniek, Vissers Ploegmakers en FPH Ploegmakers en de combinatie Martens en Van Oord en G. van der Ven Aannemingsbedrijf. Na de geslaagde tests kregen zij al een certificaat van Waterschap Rivierenland en het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Sleuf met grof zand

Die laatste noemt de grofzandbarrière “een snelle en duurzame methode. Het is voor het eerst dat deze techniek wordt gebruikt in een dijkversterkingsproject.” Op de overgang van de kleilaag – die ook onder de dijk doorloopt – en de zandgrond wordt een sleuf met grof zand aangebracht. Deze vervangt het oorspronkelijke, fijnere zand. “Het grove zand werkt als een filter dat het water doorlaat en de zandkorrels op hun plaats houdt.”

Belang van wereldprimeur

En daarmee wordt piping dus voorkomen. Dat werd eerst in theorie aangetoond en vervolgens met de proeven waarvoor beide aannemerscombinaties gecertificeerd zijn. De dijkversterking in Gameren is op zich zelf geen enorm project; het gaat om een stuk van circa een kilometer waar de bedrijven tot medio november aan zullen werken. Maar er wordt door alle betrokkenen wel veel belang gehecht aan de primeur van de grofzandbarrière, omdat dit een antwoord kan zijn op het potentiele probleem van piping dat in veel meer Nederlandse dijken speelt.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.