testbaan hyperloop European Hyperloop Center
Zweven door buizen

Aanleg grootste testbaan voor hyperloops van Nederland gestart

Een prototype van een hyperloop op de Zernike Campus Groningen in februari 2022. ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

De aanleg van een testcentrum voor hyperloops is begonnen in Veendam. De eerste buis wordt op dinsdag geplaatst. In de Groningse gemeente verschijnt in de komende tijd een 420 meter lange testbaan voor het mogelijke toekomstige vervoermiddel, waarbij voertuigen in magnetische velden door buizen zweven.  

De initiatiefnemers noemen het centrum “de meest geavanceerde hyperlooptestfaciliteit” ter wereld. De testbaan van het European Hyperloop Center (EHC) wordt de grootste in Nederland tot nu toe. Naar verwachting kunnen bedrijven vanaf volgend jaar in het centrum tests uitvoeren met zwevende voertuigen op snelheden van 80 tot 100 kilometer per uur.

Een van de betrokken partijen, Hardt Hyperloop uit Delft, werkt zelf al jaren aan de ontwikkeling van het vervoermiddel. Volgens het bedrijf kunnen hyperloops in de toekomst worden gebruikt om mensen en goederen te vervoeren met tientallen procenten minder energieverbruik dan vliegtuigen, treinen en wegvoertuigen.

In de meeste ontwerpen van hyperloops die tot nog toe zijn gemaakt, stappen mensen in een cabine die door een buis heen suist. De aandrijving is gebaseerd op elektromagnetisme. De testbaan in Veendam krijgt systemen om een lage druk te creëren, contactloos op te laden en metingen te verrichten.

Volgende baan wordt groter en sneller

Het plan is om het centrum in de toekomst te hergebruiken voor een bijna drie kilometer lange hogesnelheidstestbaan in het Groningse Meerstad. Hier zullen voertuigen op hogere snelheden van 700 kilometer per uur doorheen kunnen zweven, zegt het EHC op zijn website.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Aanleg grootste testbaan voor hyperloops van Nederland gestart | Infrasite
testbaan hyperloop European Hyperloop Center
Zweven door buizen

Aanleg grootste testbaan voor hyperloops van Nederland gestart

Een prototype van een hyperloop op de Zernike Campus Groningen in februari 2022. ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

De aanleg van een testcentrum voor hyperloops is begonnen in Veendam. De eerste buis wordt op dinsdag geplaatst. In de Groningse gemeente verschijnt in de komende tijd een 420 meter lange testbaan voor het mogelijke toekomstige vervoermiddel, waarbij voertuigen in magnetische velden door buizen zweven.  

De initiatiefnemers noemen het centrum “de meest geavanceerde hyperlooptestfaciliteit” ter wereld. De testbaan van het European Hyperloop Center (EHC) wordt de grootste in Nederland tot nu toe. Naar verwachting kunnen bedrijven vanaf volgend jaar in het centrum tests uitvoeren met zwevende voertuigen op snelheden van 80 tot 100 kilometer per uur.

Een van de betrokken partijen, Hardt Hyperloop uit Delft, werkt zelf al jaren aan de ontwikkeling van het vervoermiddel. Volgens het bedrijf kunnen hyperloops in de toekomst worden gebruikt om mensen en goederen te vervoeren met tientallen procenten minder energieverbruik dan vliegtuigen, treinen en wegvoertuigen.

In de meeste ontwerpen van hyperloops die tot nog toe zijn gemaakt, stappen mensen in een cabine die door een buis heen suist. De aandrijving is gebaseerd op elektromagnetisme. De testbaan in Veendam krijgt systemen om een lage druk te creëren, contactloos op te laden en metingen te verrichten.

Volgende baan wordt groter en sneller

Het plan is om het centrum in de toekomst te hergebruiken voor een bijna drie kilometer lange hogesnelheidstestbaan in het Groningse Meerstad. Hier zullen voertuigen op hogere snelheden van 700 kilometer per uur doorheen kunnen zweven, zegt het EHC op zijn website.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.