SUBSIDIE

Groeifonds verduurzaming beton wijst aanvraag betonsector af

Beton Foto Unsplash/Ricardo Gomez Angel

De steun die de betonsector heeft aangevraagd bij het Nationaal Groeifonds voor verduurzaming van beton is niet toegekend. Dat meldt het kennisplatform Cement op haar website. Een onafhankelijke adviescommissie onderschreef weliswaar het nut van de plannen, maar zag te veel bezwaren. Dit werd op 30 juni duidelijk bij de bekendmaking van de derde ronde van investeringen uit het fonds.

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 20 miljard euro in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. Dat bedrag wordt in verschillende rondes toegekend. Op 30 juni werden in de derde ronde 18 projecten bekendgemaakt die kunnen rekenen op steun. De aanvraag van de betonsector maakte daar geen deel van uit.

Beton Reinvented

De betonsector had onder de naam Beton Reinvented een voorstel ingediend waarmee vóór 2035 al het nieuwe beton in Nederland circulair en klimaatneutraal moest zijn. Voor 2030 was de ambitie 65% reductie van de CO2-uitstoot, ten opzichte van 1990. Het betrof onder meer plannen voor het versnellen en opschalen van innovaties en het ontwikkelen van standaarden en normen. Bij de aanvraag ging het om een bedrag van 275,7 miljoen euro, 43% van de totale projectkosten.

Emissiehandelssysteem

De commissie trekt het uitgangspunt van het voorstel in twijfel dat de vraag naar duurzaam beton beperkt is, wat zou leiden tot terughoudendheid om te investeren. Duurzaam beton kan volgens de commissie in de toekomst wel degelijk aantrekkelijk worden, onder meer door het  EU-emissiehandelssysteem. Ook is de commissie er niet van overtuigd dat de ontwikkeling van normen en richtlijnen de vraag naar duurzaam beton doet toenemen. Opdrachtgevers stellen immers al in toenemende mate duurzaamheidseisen aan beton. Ook zegt de commissie dat de in het voorstel genoemde cases een hoog Technology Readiness Level (TRL) hebben, waarvoor subsidies minder voor de hand liggen omdat private baten zijn te verwachten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Oosterveld

Groeifonds verduurzaming beton wijst aanvraag betonsector af | Infrasite
SUBSIDIE

Groeifonds verduurzaming beton wijst aanvraag betonsector af

Beton Foto Unsplash/Ricardo Gomez Angel

De steun die de betonsector heeft aangevraagd bij het Nationaal Groeifonds voor verduurzaming van beton is niet toegekend. Dat meldt het kennisplatform Cement op haar website. Een onafhankelijke adviescommissie onderschreef weliswaar het nut van de plannen, maar zag te veel bezwaren. Dit werd op 30 juni duidelijk bij de bekendmaking van de derde ronde van investeringen uit het fonds.

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 20 miljard euro in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. Dat bedrag wordt in verschillende rondes toegekend. Op 30 juni werden in de derde ronde 18 projecten bekendgemaakt die kunnen rekenen op steun. De aanvraag van de betonsector maakte daar geen deel van uit.

Beton Reinvented

De betonsector had onder de naam Beton Reinvented een voorstel ingediend waarmee vóór 2035 al het nieuwe beton in Nederland circulair en klimaatneutraal moest zijn. Voor 2030 was de ambitie 65% reductie van de CO2-uitstoot, ten opzichte van 1990. Het betrof onder meer plannen voor het versnellen en opschalen van innovaties en het ontwikkelen van standaarden en normen. Bij de aanvraag ging het om een bedrag van 275,7 miljoen euro, 43% van de totale projectkosten.

Emissiehandelssysteem

De commissie trekt het uitgangspunt van het voorstel in twijfel dat de vraag naar duurzaam beton beperkt is, wat zou leiden tot terughoudendheid om te investeren. Duurzaam beton kan volgens de commissie in de toekomst wel degelijk aantrekkelijk worden, onder meer door het  EU-emissiehandelssysteem. Ook is de commissie er niet van overtuigd dat de ontwikkeling van normen en richtlijnen de vraag naar duurzaam beton doet toenemen. Opdrachtgevers stellen immers al in toenemende mate duurzaamheidseisen aan beton. Ook zegt de commissie dat de in het voorstel genoemde cases een hoog Technology Readiness Level (TRL) hebben, waarvoor subsidies minder voor de hand liggen omdat private baten zijn te verwachten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Bart Oosterveld