Dijk Waardenburg. Foto: iStock / Hilda Weges

Minister wil dijkversterking ‘in hogere versnelling’

Foto: iStock / Hilda Weges (onbeperkt gebruik)

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil dat het volgende kabinet een half miljard euro per jaar uittrekt om Nederland tegen extreem weer te beschermen. Dat geld moet onder meer worden gebruikt om de dijken in een hoger tempo te versterken.

De minister zegt in het AD dat het geld nodig is om Nederland te wapenen tegen hitte, droogte en wateroverlast. Zo moeten volgens haar dijken “in een hogere versnelling” steviger worden gemaakt en rivieren breder. “Tegelijkertijd moeten het waterschap en de provincie aan de slag met de beken”, zegt zij. Ook moeten bebouwde omgevingen worden gewapend tegen wateroverlast en hitte en moeten er waterbuffers komen om droogte aan te kunnen.

Schade groter dan investering

Voor het onderhoud van bestaande waterwerken is tot 2035 al 1,8 miljard euro extra nodig, zegt de minister. “Het is nu niet voldoende om ze op orde te houden door zwaarder gebruik en nieuwe eisen en inzichten.”

Maar de investeringen vallen volgens Van Nieuwenhuizen in het niet bij de schade die extreem weer vaker zou kunnen gaan veroorzaken. In het Limburgse Valkenburg aan de Geul heeft de recente wateroverlast naar schatting 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt, werd vorige week bekend.

Bron: ANP

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.