Carolien Schippers - directeur Grond & Ontwikkeling Amsterdam - en Manja Thiry - directeur Warmte Eneco (bron: gemeente Amsterdam)
DUURZAAM

8000 Amsterdamse nieuwbouwhuizen op koude/warmteinstallatie

(bron: gemeente Amsterdam)

Eneco gaat in Amsterdam 8000 nieuwbouwwoningen aansluiten op een warmte- en koudeproject. Het systeem wordt gebouwd op het Amsterdamse Strandeiland. Bij de ontwikkeling van het nieuwste eiland van IJburg wordt een energieneutrale woonomgeving gemaakt. Dit duurzame warmte- en koudesysteem vormt daarbij een belangrijk element.

De woningen en voorzieningen die op Strandeiland komen worden aangesloten op een lokale voorzieningvoor warmte en koeling. Eneco gaat hiervoor warmte onttrekken uit het oppervlaktewater van het Ijmeer. Dat wordt vervolgens opgewaardeerd naar warmte die geschikt is voor het warmtenet of opgeslagen in bodembronnen. Hiermee kunnen de toekomstige bewoners en gebruikers rekenen op een duurzaam systeem voor een comfortabele temperatuurbeheersing van het pand, zegt de gemeente.

Voorzieningen

Onder andere duurzaamheid en klanttevredenheid, voor zowel projectontwikkelaars als toekomstige bewoners, zijn belangrijke criteria in de ontwikkeling van het warmtenet. Eneco voldoet volgens Amsterdamaan deze criteria, wat resulteert in een overeenkomst om 30 jaar lang warmte en koeling te leveren aan de bewoners en commerciële en maatschappelijke voorzieningen. In 2023 starten de eerste werkzaamheden, zodat in 2025 de eerste bewoners van Strandeiland direct gebruik kunnen maken van het nieuwe warmte- en koudesysteem.

Strandeiland (bron: Eneco)
(bron: Eneco)

Zonnepanelen

In Amsterdam zijn meerdere vergelijkbare warmtevoorzieningen al in gebruik, bijvoorbeeld op het naastgelegen Centrumeiland en rond de kantoren van de Zuidas. De WKO-voorziening op Strandeiland is straks het grootste duurzame warmtesysteem van Nederland. Het bedient 8.000 huizen, waarvan circa 40% sociale huur is, en 120.000 m2 aan voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Zonnepanelen op de woningen wekken evenveel energie op als de bewoners nodig hebben. De ambitie is om Strandeiland zelfs energieleverend te maken; het levert meer energie op dan het verbruikt.

Lees ook:

Groen licht voor aanleg warmteleiding Zuid-Holland

TNO en EBN: ondergrondse opslag cruciaal voor energietransitie

Auteur: Redactie