KONING WINTER

Onwerkbaar weer: daarvoor bestaat de Vorst WW

Met de Vorst WW kan het personeel gewoon doorbetaald worden Foto Unsplash Nathan Wolfe

Het ziet er naar uit dat het de komende periode kouder wordt met kans op vorst en sneeuw. Dat betekent kans op onwerkbare dagen op de bouw, of beter gezegd onwerkbaar weer. Voor deze omstandigheden bestaat er de mogelijkheid van een WW-uitkering voor werknemers die ten gevolge van de vorst en/of sneeuw niet kunnen werken. Martin Visser, ledenadviseur van de Aannemersfederatie Nederland, legt uit uit hoe de regeling werkt.

De uitkering voor onwerkbaar weer kan door de werkgever worden aangevraagd bij het UWV. In de sector is deze regeling beter bekend onder de naam Vorst WW. Ook deze winter kan van deze regeling gebruik worden gemaakt, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. De regeling loopt van 1 november 2023 tot en met 31 maart 2024.

Wachtdagen

Om in aanmerking te komen voor een dergelijke Vorst WW-uitkering via het UWV, moeten werknemers melding doen in het kader van onwerkbaar weer. De uitkering moet worden aangevraagd door de werkgever. Dit kan op de website van het UWV. Deze melding moet voor 10.00 uur ’s ochtends gedaan worden. De eerste twee dagen waarop niet gewerkt kan worden, gelden als wachtdagen. “Je moet hierover als werkgever gewoon het loon doorbetalen. Na deze twee dagen gaat het mogelijke recht op een Vorst WW-uitkering in, mits aan de voorwaarden voldaan wordt”, zegt Visser.

Visser heeft ook nog een tip: “Als je op dag 1 een melding doet, kun je deze melding opslaan. Op deze manier kun je de volgende dag de opgeslagen weer gebruiken als basis voor de nieuwe melding. Dat voorkomt dat jij als werkgever dagelijks (bijna) gelijke gegevens moet invoeren.”

Vorstnormen

Er is in ieder geval sprake van een dag waarop als gevolg van vorst niet kan worden gewerkt als deze gelegen is in de periode van 1 november tot en met 31 maart en één of meer van de volgende vorstnormen is gehaald:

– De gemeten temperatuur is tussen 00.00 uur en 07.00 uur lager geweest dan -3° Celsius;

– De gemeten temperatuur is om 07.00 uur en om 09.00 uur -0,5° Celsius of lager;

– De gemeten temperatuur is om 09.00 uur -1,5° Celsius of lager;

– De gevoelstemperatuur is om 09.30 uur volgens de meting van 09.00 uur -6,0° Celsius of lager. Hierbij hoeft geen sprake te zijn van vorst.

CAO

Of een bepaalde vorstnorm is gehaald, wordt vastgesteld door de meting van het KNMI-weerstation in het postcodegebied van de bouwplaats. “Voor een overzicht met deze weerstations per postcodegebied kun je terecht op de website van Volandis maar uiteraard ook bij ons”, legt Visser uit. “Ons telefoonnummer is 0318-544900.”

De uitkering wordt ook uitgekeerd aan de werkgever, die op grond van de CAO geacht wordt het loon tot 100% aan te vullen. Voor het aanvragen van de uitkering en veelgestelde vragen heeft het UWV een aparte pagina op hun website: UWV website.

Elke dag

“Zolang het onwerkbaar weer voor de desbetreffende werknemer voort duurt, zul je dit elke dag  moeten melden bij het UWV”, zegt Visser. “Dit is natuurlijk zeer omslachtig, maar zeer belangrijk dat het gedaan wordt. Let er dus goed op dat je, zolang de vorst aanhoudt en er niet gewerkt kan worden, je hiervan elke dag melding moet doen bij het UWV, anders loop je grote kans uiteindelijk geen uitkering te krijgen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Bart Oosterveld

Onwerkbaar weer: daarvoor bestaat de Vorst WW | Infrasite
KONING WINTER

Onwerkbaar weer: daarvoor bestaat de Vorst WW

Met de Vorst WW kan het personeel gewoon doorbetaald worden Foto Unsplash Nathan Wolfe

Het ziet er naar uit dat het de komende periode kouder wordt met kans op vorst en sneeuw. Dat betekent kans op onwerkbare dagen op de bouw, of beter gezegd onwerkbaar weer. Voor deze omstandigheden bestaat er de mogelijkheid van een WW-uitkering voor werknemers die ten gevolge van de vorst en/of sneeuw niet kunnen werken. Martin Visser, ledenadviseur van de Aannemersfederatie Nederland, legt uit uit hoe de regeling werkt.

De uitkering voor onwerkbaar weer kan door de werkgever worden aangevraagd bij het UWV. In de sector is deze regeling beter bekend onder de naam Vorst WW. Ook deze winter kan van deze regeling gebruik worden gemaakt, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. De regeling loopt van 1 november 2023 tot en met 31 maart 2024.

Wachtdagen

Om in aanmerking te komen voor een dergelijke Vorst WW-uitkering via het UWV, moeten werknemers melding doen in het kader van onwerkbaar weer. De uitkering moet worden aangevraagd door de werkgever. Dit kan op de website van het UWV. Deze melding moet voor 10.00 uur ’s ochtends gedaan worden. De eerste twee dagen waarop niet gewerkt kan worden, gelden als wachtdagen. “Je moet hierover als werkgever gewoon het loon doorbetalen. Na deze twee dagen gaat het mogelijke recht op een Vorst WW-uitkering in, mits aan de voorwaarden voldaan wordt”, zegt Visser.

Visser heeft ook nog een tip: “Als je op dag 1 een melding doet, kun je deze melding opslaan. Op deze manier kun je de volgende dag de opgeslagen weer gebruiken als basis voor de nieuwe melding. Dat voorkomt dat jij als werkgever dagelijks (bijna) gelijke gegevens moet invoeren.”

Vorstnormen

Er is in ieder geval sprake van een dag waarop als gevolg van vorst niet kan worden gewerkt als deze gelegen is in de periode van 1 november tot en met 31 maart en één of meer van de volgende vorstnormen is gehaald:

– De gemeten temperatuur is tussen 00.00 uur en 07.00 uur lager geweest dan -3° Celsius;

– De gemeten temperatuur is om 07.00 uur en om 09.00 uur -0,5° Celsius of lager;

– De gemeten temperatuur is om 09.00 uur -1,5° Celsius of lager;

– De gevoelstemperatuur is om 09.30 uur volgens de meting van 09.00 uur -6,0° Celsius of lager. Hierbij hoeft geen sprake te zijn van vorst.

CAO

Of een bepaalde vorstnorm is gehaald, wordt vastgesteld door de meting van het KNMI-weerstation in het postcodegebied van de bouwplaats. “Voor een overzicht met deze weerstations per postcodegebied kun je terecht op de website van Volandis maar uiteraard ook bij ons”, legt Visser uit. “Ons telefoonnummer is 0318-544900.”

De uitkering wordt ook uitgekeerd aan de werkgever, die op grond van de CAO geacht wordt het loon tot 100% aan te vullen. Voor het aanvragen van de uitkering en veelgestelde vragen heeft het UWV een aparte pagina op hun website: UWV website.

Elke dag

“Zolang het onwerkbaar weer voor de desbetreffende werknemer voort duurt, zul je dit elke dag  moeten melden bij het UWV”, zegt Visser. “Dit is natuurlijk zeer omslachtig, maar zeer belangrijk dat het gedaan wordt. Let er dus goed op dat je, zolang de vorst aanhoudt en er niet gewerkt kan worden, je hiervan elke dag melding moet doen bij het UWV, anders loop je grote kans uiteindelijk geen uitkering te krijgen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Bart Oosterveld