WarmtelinQ. Foto: Gasunie

Groen licht voor aanleg warmteleiding Zuid-Holland

WarmtelinQ. Foto: Gasunie

Er komt definitief een warmteleiding van Rotterdam naar Den Haag om restwarmte uit de haven van Rotterdam naar 120.000 woningen en andere gebouwen te brengen. Restwarmte die anders ongebruikt zou blijven, kan nu gaan zorgen voor een CO2-reductie van 0,18 megaton per jaar.

Het warmtenet wordt door het ministerie van Economische Zaken gezien als een belangrijke verduurzamingsslag voor Zuid-Holland. Het ministerie nam samen met Gasunie het besluit om “van bedenken naar doen” te gaan, zoals staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius het uitdrukt. Zij spreekt van een lange en complexe voorgeschiedenis. Dat het nu van de wamteleiding gaat komen, noemt zijn een mijlpaal in dat traject. De verwachting is dat het netwerk in 2025 in gebruik kan worden genomen.

Eneco sluit als eerste aan

In en rondom de Rotterdamse haven leveren tal van processen restwarmte op. Die wordt nu nog ongebruikt afgevoerd. WarmtelinQ, zoals de warmteleiding zal gaan heten, wordt een open transportleiding van Rotterdam naar Den Haag waar meerdere afnemers op kunnen aansluiten. Eneco heeft daar als eerste een overeenkomst voor getekend met Gasunie. De restwarmte kan dan worden gebruikt om woningen, gebouwen en glastuinbouwbedrijven te verwarmen. Omdat daar dan geen aardgas meer voor hoeft te worden gebruikt, kan er een flinke reductie van de CO2-uitstoot worden bereikt.

Bij het tracé dat nu zal worden gebouwd, blijft het mogelijk niet. Het ministerie, Gasunie en de provincie Zuid-Holland onderzoeken of er bij Rijswijk een aftakking naar Leiden kan komen. “Daarmee zouden onder meer de warmtenetten in de regio Leiden, en daarmee 50.000 woningen, van duurzame warmte kunnen worden voorzien.”

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.