energietransitie kabels leidingen

Bouwconcern VolkerWessels ziet minder brood in energie-infrastructuur

Foto alleen ter illustratie. Werk aan ondergrondse kabels en leidingen in Den Haag in september 2022. ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Met het plan voor de verkoop van drie dochterbedrijven stapt het bouwconcern VolkerWessels weg van de energietransitie. De markt voor de aanleg van energie-infrastructuur is té internationaal om in de strategie te passen van het bedrijf, dat zich op dit moment liever focust op een klein aantal landen, vertelt woordvoerder Peter Zeylmaker tegenover Infrasite. 

Het plan voor de verkoop van de dochterbedrijven — Visser & Smit Hanab, VW Telecom en Homij — werd eerder deze week bekendgemaakt. Als het goed is komen ze voor het einde van het jaar in handen van een Zweedse investeerder, Triton. In een verklaring gaf VolkerWessels als reden dat de strategie is veranderd en dat het bouwconcern zich voortaan wil focussen op de aanleg van vastgoed en infrastructuur in een aantal thuismarkten: Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Noord-Amerika.

Infrasite vroeg zich af waarom een dochterbedrijf als Visser & Smit Hanab niet past in die vernieuwde strategie. Het bedrijf, dat zich specialiseert in het onderhoud en de aanleg van kabels en leidingen, werkt toch zeker ook aan de Nederlandse infrastructuur? Sterker nog: Visser & Smit Hanab noemt zichzelf “dé speler in de energietransitie”, een markt waar bouw- en infrabedrijven als Heijmans, Van Gelder en Dura Vermeer veel aan zeggen te verdienen. Zij zien brood in werkzaamheden voor de aanleg van energie-infrastructuur. Maar VolkerWessels ziet iets anders.

Peter Zeylmaker, woordvoerder bij het bouwconcern, vertelt tegenover Infrasite dat de energietransitie groter is dan de thuismarkten waar VolkerWessels zich op wil focussen. Hij wijst als voorbeeld op de grote opdrachtgevers in de energietransitie, waaronder TenneT. “Die werken op een Europees niveau, terwijl wij maar op een aantal thuismarkten actief zijn. We hebben bedacht dat we specifiek gaan kiezen voor werkzaamheden in deze thuismarkten — en dus niet voor werkzaamheden die deze thuismarkten overstijgen, zoals de energietransitie. In Nederland willen we bijvoorbeeld blijven focussen op waterwegen, bruggen en spoorwegen.”

Internationale groei met nieuwe eigenaar

Het bedrag dat het bouwconcern ontvangt voor de verkoop van de dochterbedrijven is niet bekendgemaakt. Volgens anonieme bronnen uit de financiële sector en bouw hebben ze samen een waarde van 600 miljoen tot 800 miljoen euro, zo schreef het Financieele Dagblad afgelopen maart. Triton, de Zweedse investeerder en aanstaande eigenaar van de dochterbedrijven, zegt in de bedrijven te willen investeren. De investeerder staat volgens het Financieele Dagblad bekend om overnames van bedrijven die internationaal kunnen groeien.

Het financiële plaatje

De jaarcijfers van VolkerWessels over 2023 zijn in april van dit jaar bekendgemaakt. De nettowinst steeg met 3,4 procent naar 205 miljoen euro. De omzet nam met 7 procent toe naar 6,8 miljard euro. “Op basis van ons orderboek en onze sterke financiële positie staat VolkerWessels goed gesteld voor 2024. We kijken met vertrouwen naar het lopende jaar”, zegt het bouwconcern op zijn website. VolkerWessels is een van de grootste bouwbedrijven van Nederland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Bouwconcern VolkerWessels ziet minder brood in energie-infrastructuur | Infrasite