Natuurbehoud

Boskalis gaat vismigratierivier bij de Afsluitdijk aanleggen

De vismigratierivier Illustratie Boskalis

Een kilometerslange rivier op de grens van de Waddenzee en het IJsselmeer. Boskalis is de aannemer die dit bijzondere stukje infra bij de Afsluitdijk gaat maken: de vismigratierivier. Het project helpt vispopulaties te herstellen.

De Europese aanbesteding voor het rivierdeel is op 4 december 2023 door de provincie Fryslân definitief gegund. Na de uitvoering gaat Boskalis de vismigratierivier voor tien jaar onderhouden.

Waterveiligheid

Om vissen weer vrij tussen de Waddenzee, het IJsselmeer en achterliggende rivieren te laten zwemmen is er meer nodig dan een permanente opening in de Afsluitdijk. Een vier kilometer lange rivier vormt straks een overgangsgebied van zoet en zout water, zodat vissen geleidelijk kunnen wennen. De rivier volgt de getijden van de Waddenzee en voorkomt door zijn lengte dat zout water in het IJsselmeer terecht komt. Bij hoge waterstanden sluiten deuren de rivier af om de waterveiligheid van de Afsluitdijk te garanderen. De komende maanden gaan Boskalis en de provincie het ontwerp voor de slingerende rivier afmaken. Eind 2024 start de uitvoering.

Inregelen

Naar verwachting zwemmen eind 2025 de eerste vissen door de vismigratierivier. Daarna begint een periode van inregelen en onderzoeken. Er is belangstelling van waterbouwers en wetenschappers over de hele wereld, de ‘kunstmatige’ getijdenrivier is namelijk de eerste ter wereld. In de toekomst is de vismigratierivier voor iedereen te bezoeken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Bart Oosterveld