boring waterstof hoogspanningskabels

Boor op waterstof brengt hoogspanningskabel aan

De elektrische boormachine op waterstof. TenneT

TenneT en A.Hak hebben deze week een boor op waterstof gebruikt om een hoogspanningskabel ondergronds aan te leggen tussen Woensdrecht en Bergen op Zoom. De opdrachtgever en aannemer spreken van een primeur. Boren op waterstof is een stuk duurder dan op de conventionele manier, vertelt een woordvoerder tegenover Infrasite, maar ook duurzamer. Volgens de netbeheerder moeten dit soort initiatieven de “stikstofimpasse” in de bouw doorbreken. 

Afgelopen najaar gebruikten TenneT en een aannemer nog een elektrische boormachine op accu’s om sleuven te boren voor hoogspanningskabels. Deze week gaat het opnieuw om een elektrische boormachine, maar dan op waterstof in plaats van accu’s. Het verschil is dat de benodigde energie niet uit accu’s komt, maar uit een brandstofcel met waterstof.

De benodigde waterstof werd in vrachtwagens aangevoerd vanuit Groningen, vertelt een woordvoerder van TenneT tegenover Infrasite, om vervolgens op de bouwplaats tussen Woensdrecht en Bergen op Zoom in de elektrische boor geladen te worden. Hier werken de netbeheerder en het bedrijf A.Hak aan de aanleg van een hoogspanningskabel om het elektriciteitsnet in de regio te versterken.

Het project bevindt zich in de buurt van een natuurgebied, zegt de woordvoerder. Vanwege de stikstofregels die daarbij komen kijken leek het er even op dat de werkzaamheden stil zouden komen te liggen. Mede door te boren op waterstof is de stikstofuitstoot voldoende verminderd om door te kunnen met het project. Het mag wat kosten, maar dat is het volgens TenneT waard. Veel bouwprojecten liggen stil door de stikstofcrisis, zegt de woordvoerder. “We onderzoeken samen met aannemers wat er mogelijk is om deze ‘stikstofimpasse’ te doorbreken.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Boor op waterstof brengt hoogspanningskabel aan | Infrasite
boring waterstof hoogspanningskabels

Boor op waterstof brengt hoogspanningskabel aan

De elektrische boormachine op waterstof. TenneT

TenneT en A.Hak hebben deze week een boor op waterstof gebruikt om een hoogspanningskabel ondergronds aan te leggen tussen Woensdrecht en Bergen op Zoom. De opdrachtgever en aannemer spreken van een primeur. Boren op waterstof is een stuk duurder dan op de conventionele manier, vertelt een woordvoerder tegenover Infrasite, maar ook duurzamer. Volgens de netbeheerder moeten dit soort initiatieven de “stikstofimpasse” in de bouw doorbreken. 

Afgelopen najaar gebruikten TenneT en een aannemer nog een elektrische boormachine op accu’s om sleuven te boren voor hoogspanningskabels. Deze week gaat het opnieuw om een elektrische boormachine, maar dan op waterstof in plaats van accu’s. Het verschil is dat de benodigde energie niet uit accu’s komt, maar uit een brandstofcel met waterstof.

De benodigde waterstof werd in vrachtwagens aangevoerd vanuit Groningen, vertelt een woordvoerder van TenneT tegenover Infrasite, om vervolgens op de bouwplaats tussen Woensdrecht en Bergen op Zoom in de elektrische boor geladen te worden. Hier werken de netbeheerder en het bedrijf A.Hak aan de aanleg van een hoogspanningskabel om het elektriciteitsnet in de regio te versterken.

Het project bevindt zich in de buurt van een natuurgebied, zegt de woordvoerder. Vanwege de stikstofregels die daarbij komen kijken leek het er even op dat de werkzaamheden stil zouden komen te liggen. Mede door te boren op waterstof is de stikstofuitstoot voldoende verminderd om door te kunnen met het project. Het mag wat kosten, maar dat is het volgens TenneT waard. Veel bouwprojecten liggen stil door de stikstofcrisis, zegt de woordvoerder. “We onderzoeken samen met aannemers wat er mogelijk is om deze ‘stikstofimpasse’ te doorbreken.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.