maasdeltatunnel afzinken storm ciaran (1)

Storm Ciarán hangt boven het hoofd van de Maasdeltatunnel

Voorbereidingswerkzaamheden voor het afzinken van een deel van de Maasdeltatunnel in maart 2023. Bij het daadwerkelijke afzinken wordt het tunneldeel eerst de rivier op gevaren en hier vervolgens losgelaten, waardoor het zinkt naar de rivierbodem. ANP / Hollandse Hoogte / MediaTV

Terwijl de storm Ciarán op Nederland af komt hebben de bouwers van de Maasdeltatunnel nog een paar dagen te gaan voordat de afzinkoperatie moet beginnen. Het plan is om het laatste deel van de tunnel op maandag 6 november naar de bodem van de rivier het Scheur te krijgen in Rotterdam. Tenminste, als het weer het toestaat. “We hopen dat de storm op maandag weer weg is”, vertelt Rijkswaterstaat-adviseur Christiaan Jacobs tegenover het AD.

De NOS meldt op woensdag dat de storm Ciarán naar verwachting op donderdagochtend de Nederlandse kust bereikt. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten en in Noord-Holland worden enkele sluizen uit voorzorg gesloten. De storm kan een risico zijn voor het afzinken van de Maasdeltatunnel volgende week, zegt Christiaan Jacobs, adviseur waterbouwkunde bij Rijkswaterstaat, tegenover het AD.

Eerdere vertragingen

Het doel is om het tweede en laatste tunneldeel, een ongeveer tweehonderd meter lange constructie, naar de bodem van de rivier het Scheur te krijgen bij de Botlek in Rotterdam. Het eerste tunneldeel ligt hier al sinds maart op zijn plaats. Zodra ook het tweede tunneldeel is afgezonken kan de nieuwe snelweg in de tunnel worden afgewerkt. Maar de afzinkoperatie werd in de afgelopen maanden herhaaldelijk vertraagd.

Op 20 oktober maakte Rijkswaterstaat het meest recente uitstel bekend. Op de avond voordat de operatie moest plaatsvinden werd in een persbericht aangekondigd dat de boel was afgeblazen. Als reden noemde Rijkswaterstaat een andere storm, namelijk ‘Babet’. De storm had volgens de beheerder een “effect op de stroming in het Scheur”, waardoor het afzinken “te risicovol was en niet door kon gaan”.

Hoewel het AD deze week schrijft dat de storm Ciarán “een nieuwe dreiging” vormt voor de operatie, heeft Infrasite nog geen bericht gehad van Rijkswaterstaat over of het werk wel of niet doorgaat. Bij de vorige vertraging werd hier een dag van tevoren een persbericht over verstuurd. Bij de vertraging dáárvoor liet Rijkswaterstaat het twee weken van tevoren weten.

Update (donderdag 2 november): Rijkswaterstaat heeft Infrasite en andere media vandaag via een persbericht uitgenodigd om op maandag bij de operatie te zijn. De beheerder geeft in het bericht aan dat het bij “harde wind of te veel stroming” mogelijk is dat het afzinken niet door gaat, maar het plan blijft volgens Rijkswaterstaat op dit moment om de operatie op 6 november uit te voeren.

Gebroken kabel door stromend water

Naar eigen zeggen wil Rijkswaterstaat de risico’s van de “buitengewoon complexe operatie” zo veel mogelijk beperken. Eerder ging dat mis. Toen in april voor het eerst werd geprobeerd om het tunneldeel af te zinken, brak een van de kabels die het tunneldeel vasthield en klapte het tunneldeel tegen een kade, met schade en een maandenlange reparatie tot gevolg. “We hebben het onderschat”, zei directeur Bert Ariën van de bouwcombinatie achteraf tegenover Infrasite.

De oorzaak van de gebroken kabel was volgens de bouwcombinatie en Rijkswaterstaat een sterkere stroming in de rivier dan verwacht. Om te zorgen dat het bij de eerstvolgende poging wél goed gaat, troffen de organisaties meerdere maatregelen. Een daarvan is meer onderzoek naar de stroming van het water op de dag van de operatie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Storm Ciarán hangt boven het hoofd van de Maasdeltatunnel | Infrasite
maasdeltatunnel afzinken storm ciaran (1)

Storm Ciarán hangt boven het hoofd van de Maasdeltatunnel

Voorbereidingswerkzaamheden voor het afzinken van een deel van de Maasdeltatunnel in maart 2023. Bij het daadwerkelijke afzinken wordt het tunneldeel eerst de rivier op gevaren en hier vervolgens losgelaten, waardoor het zinkt naar de rivierbodem. ANP / Hollandse Hoogte / MediaTV

Terwijl de storm Ciarán op Nederland af komt hebben de bouwers van de Maasdeltatunnel nog een paar dagen te gaan voordat de afzinkoperatie moet beginnen. Het plan is om het laatste deel van de tunnel op maandag 6 november naar de bodem van de rivier het Scheur te krijgen in Rotterdam. Tenminste, als het weer het toestaat. “We hopen dat de storm op maandag weer weg is”, vertelt Rijkswaterstaat-adviseur Christiaan Jacobs tegenover het AD.

De NOS meldt op woensdag dat de storm Ciarán naar verwachting op donderdagochtend de Nederlandse kust bereikt. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten en in Noord-Holland worden enkele sluizen uit voorzorg gesloten. De storm kan een risico zijn voor het afzinken van de Maasdeltatunnel volgende week, zegt Christiaan Jacobs, adviseur waterbouwkunde bij Rijkswaterstaat, tegenover het AD.

Eerdere vertragingen

Het doel is om het tweede en laatste tunneldeel, een ongeveer tweehonderd meter lange constructie, naar de bodem van de rivier het Scheur te krijgen bij de Botlek in Rotterdam. Het eerste tunneldeel ligt hier al sinds maart op zijn plaats. Zodra ook het tweede tunneldeel is afgezonken kan de nieuwe snelweg in de tunnel worden afgewerkt. Maar de afzinkoperatie werd in de afgelopen maanden herhaaldelijk vertraagd.

Op 20 oktober maakte Rijkswaterstaat het meest recente uitstel bekend. Op de avond voordat de operatie moest plaatsvinden werd in een persbericht aangekondigd dat de boel was afgeblazen. Als reden noemde Rijkswaterstaat een andere storm, namelijk ‘Babet’. De storm had volgens de beheerder een “effect op de stroming in het Scheur”, waardoor het afzinken “te risicovol was en niet door kon gaan”.

Hoewel het AD deze week schrijft dat de storm Ciarán “een nieuwe dreiging” vormt voor de operatie, heeft Infrasite nog geen bericht gehad van Rijkswaterstaat over of het werk wel of niet doorgaat. Bij de vorige vertraging werd hier een dag van tevoren een persbericht over verstuurd. Bij de vertraging dáárvoor liet Rijkswaterstaat het twee weken van tevoren weten.

Update (donderdag 2 november): Rijkswaterstaat heeft Infrasite en andere media vandaag via een persbericht uitgenodigd om op maandag bij de operatie te zijn. De beheerder geeft in het bericht aan dat het bij “harde wind of te veel stroming” mogelijk is dat het afzinken niet door gaat, maar het plan blijft volgens Rijkswaterstaat op dit moment om de operatie op 6 november uit te voeren.

Gebroken kabel door stromend water

Naar eigen zeggen wil Rijkswaterstaat de risico’s van de “buitengewoon complexe operatie” zo veel mogelijk beperken. Eerder ging dat mis. Toen in april voor het eerst werd geprobeerd om het tunneldeel af te zinken, brak een van de kabels die het tunneldeel vasthield en klapte het tunneldeel tegen een kade, met schade en een maandenlange reparatie tot gevolg. “We hebben het onderschat”, zei directeur Bert Ariën van de bouwcombinatie achteraf tegenover Infrasite.

De oorzaak van de gebroken kabel was volgens de bouwcombinatie en Rijkswaterstaat een sterkere stroming in de rivier dan verwacht. Om te zorgen dat het bij de eerstvolgende poging wél goed gaat, troffen de organisaties meerdere maatregelen. Een daarvan is meer onderzoek naar de stroming van het water op de dag van de operatie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.