maasdeltatunnel afzinken uitgesteld
Technisch probleem

Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel weer uitgesteld

Voorbereidingswerkzaamheden voor het afzinken van een deel van de Maasdeltatunnel in maart 2023. ANP / Hollandse Hoogte / MediaTV

Het afzinken van het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel wordt uitgesteld omdat een onderdeel van het afzinksysteem niet aan de eisen blijkt de voldoen. De operatie, die op 8 oktober zou plaatsvinden, is voorlopig van de baan. Dat maakt Rijkswaterstaat op dinsdagavond bekend.

Het is niet het eerste probleem waar Rijkswaterstaat en de bouwcombinatie van het project tegenaan lopen. Toen in april voor het eerst werd geprobeerd om het tunneldeel af te zinken, brak een kabel en klapte het tunneldeel tegen een kade, met schade en een maandenlange reparatie tot gevolg.

Een van de maatregelen die de bouwers namen om te zorgen dat het tijdens de tweede poging op 8 oktober wél zou lukken, was een verzwaring van het afzinksysteem. “Dit systeem is in de afgelopen dagen getest, waaruit blijkt dat één van de geleverde onderdelen niet aan de eisen voldoet”, maakt Rijkswaterstaat nu bekend.

”Dit moet eerst worden aangepast en dat kost tijd. Aangezien een veilige en succesvolle afzinkoperatie voorop staat, is daarom besloten om het afzinken uit te stellen”, aldus de beheerder in een persbericht op dinsdagavond.

Nieuwe datum onbekend

Bij het vaststellen van de datum voor de aanstaande operatie zijn eerder twee reservemomenten afgesproken: 21 en 22 oktober en 6 en 7 november. “Er wordt hard gewerkt om één van deze momenten te halen”, zegt Rijkswaterstaat. “Zodra meer bekend is, wordt hierover gecommuniceerd.”

Reparatie voltooid

Nadat het tunneldeel in april tegen een kade klapte ging de betonnen constructie naar het droogdok van Damen Verolme Rotterdam om gerepareerd te worden. Eerder deze week liet Rijkswaterstaat weten dat het herstel is voltooid. Het tunneldeel, dat de beheerder ‘Isabella’ noemt, werd op donderdag 21 september uit het dok gevaren en geparkeerd in de werkhaven voor de volgende afzinkpoging.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel weer uitgesteld | Infrasite
maasdeltatunnel afzinken uitgesteld
Technisch probleem

Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel weer uitgesteld

Voorbereidingswerkzaamheden voor het afzinken van een deel van de Maasdeltatunnel in maart 2023. ANP / Hollandse Hoogte / MediaTV

Het afzinken van het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel wordt uitgesteld omdat een onderdeel van het afzinksysteem niet aan de eisen blijkt de voldoen. De operatie, die op 8 oktober zou plaatsvinden, is voorlopig van de baan. Dat maakt Rijkswaterstaat op dinsdagavond bekend.

Het is niet het eerste probleem waar Rijkswaterstaat en de bouwcombinatie van het project tegenaan lopen. Toen in april voor het eerst werd geprobeerd om het tunneldeel af te zinken, brak een kabel en klapte het tunneldeel tegen een kade, met schade en een maandenlange reparatie tot gevolg.

Een van de maatregelen die de bouwers namen om te zorgen dat het tijdens de tweede poging op 8 oktober wél zou lukken, was een verzwaring van het afzinksysteem. “Dit systeem is in de afgelopen dagen getest, waaruit blijkt dat één van de geleverde onderdelen niet aan de eisen voldoet”, maakt Rijkswaterstaat nu bekend.

”Dit moet eerst worden aangepast en dat kost tijd. Aangezien een veilige en succesvolle afzinkoperatie voorop staat, is daarom besloten om het afzinken uit te stellen”, aldus de beheerder in een persbericht op dinsdagavond.

Nieuwe datum onbekend

Bij het vaststellen van de datum voor de aanstaande operatie zijn eerder twee reservemomenten afgesproken: 21 en 22 oktober en 6 en 7 november. “Er wordt hard gewerkt om één van deze momenten te halen”, zegt Rijkswaterstaat. “Zodra meer bekend is, wordt hierover gecommuniceerd.”

Reparatie voltooid

Nadat het tunneldeel in april tegen een kade klapte ging de betonnen constructie naar het droogdok van Damen Verolme Rotterdam om gerepareerd te worden. Eerder deze week liet Rijkswaterstaat weten dat het herstel is voltooid. Het tunneldeel, dat de beheerder ‘Isabella’ noemt, werd op donderdag 21 september uit het dok gevaren en geparkeerd in de werkhaven voor de volgende afzinkpoging.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.