mark harbers (1)
Van A58 tot A27

Kabinet stopt veertien wegenbouwprojecten

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat na een commissiedebat in april 2023. ANP / Robin Utrecht

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat legt veertien wegenbouwprojecten stil, waaronder verbredingen van de A58 en A27. Dat maakt het ministerie op vrijdag in een online update bekend.

Een deel van de vier miljard euro die eerder is uitgetrokken voor de projecten, gaat naar onderhoudswerkzaamheden. Daar zijn minder vaak stikstofvergunningen voor nodig. Volgens Harbers is het efficiënter om in onderhoud te investeren nu de aangescherpte stikstofregels het moeilijker maken om projecten voor de aanleg van infrastructuur van de grond te krijgen.

In totaal worden er zeventien projecten gepauzeerd: veertien in de wegenbouw en drie in de waterbouw. Onderaan dit artikel sommen we alle projecten op. Het gaat onder andere om de A9 Rottepolderplein, de A58 tussen Breda en Tilburg, de A27 tussen Zeewolde en Eemnes en de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem.

In maart maakte het kabinet al bekend dat een deel van het overheidsbudget voor de aanleg van infrastructuur voorlopig besteed zal worden aan het onderhoud van infrastructuur. Welke projecten precies geraakt zouden worden, werd destijds niet gezegd. “Daar is in de afgelopen weken overleg over geweest met de provincies”, aldus het ministerie.

Het ministerie zegt niet wanneer de projecten weer worden hervat. “De inzet is om, als er weer genoeg stikstofruimte, geld en personeel is, zo snel mogelijk aan de slag te gaan.”

Teleurgesteld

“Dit voelt heel dubbel”, zegt minister Mark Harbers. “Het is teleurstellend, omdat we deze projecten nodig vinden en willen aanleggen. Aan de andere kant zien we ook dat het op korte termijn niet kan. Maar dit besluit is ook positief, omdat we het geld nu kunnen uitgeven aan broodnodig onderhoud en het niet op de plank laten liggen.”

Ook de provincie Overijssel, waar een deel van het gestopte werk plaats had moeten vinden, zegt teleurgesteld te zijn. “Het kan toch niet dat eerdere toezeggingen zonder toekomstperspectief worden gepauzeerd”, vertelt gedeputeerde Bert Boerman in een reactie tegenover Infrasite. “Er zijn bijvoorbeeld ruim twee jaar geleden afspraken gemaakt over de aanpak van de N35. Dat de minister het nu terugdraait is onbegrijpelijk.”

Gepauzeerde projecten

In de opsomming hieronder staan alle projecten die tot nader bericht worden gepauzeerd.

 • N35 Wijthmen – Nijverdal
 • A9 Rottepolderplein
 • A58 Breda – Tilburg
 • A27 Zeewolde – Eemnes
 • A15 Papendrecht – Gorinchem
 • A2 Deil – ’s-Hertogenbosch – Vught
 • Rijksbijdrage Noordelijke Randweg Utrecht (NRU)
 • InnovA58 Annabosch – Galder
 • Innovaties InnovA58
 • A67 Leenderheide – Geldrop
 • A1/A35 Knooppunt Azelo – Buren
 • A1/A30 Barneveld
 • A4 Haaglanden – N14
 • A1/A28 Knooppunt Hoevelaken
 • Volkeraksluizen
 • Kreekraksluizen
 • Vaarweg IJsselmeer – Meppel

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Kabinet stopt veertien wegenbouwprojecten | Infrasite
mark harbers (1)
Van A58 tot A27

Kabinet stopt veertien wegenbouwprojecten

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat na een commissiedebat in april 2023. ANP / Robin Utrecht

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat legt veertien wegenbouwprojecten stil, waaronder verbredingen van de A58 en A27. Dat maakt het ministerie op vrijdag in een online update bekend.

Een deel van de vier miljard euro die eerder is uitgetrokken voor de projecten, gaat naar onderhoudswerkzaamheden. Daar zijn minder vaak stikstofvergunningen voor nodig. Volgens Harbers is het efficiënter om in onderhoud te investeren nu de aangescherpte stikstofregels het moeilijker maken om projecten voor de aanleg van infrastructuur van de grond te krijgen.

In totaal worden er zeventien projecten gepauzeerd: veertien in de wegenbouw en drie in de waterbouw. Onderaan dit artikel sommen we alle projecten op. Het gaat onder andere om de A9 Rottepolderplein, de A58 tussen Breda en Tilburg, de A27 tussen Zeewolde en Eemnes en de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem.

In maart maakte het kabinet al bekend dat een deel van het overheidsbudget voor de aanleg van infrastructuur voorlopig besteed zal worden aan het onderhoud van infrastructuur. Welke projecten precies geraakt zouden worden, werd destijds niet gezegd. “Daar is in de afgelopen weken overleg over geweest met de provincies”, aldus het ministerie.

Het ministerie zegt niet wanneer de projecten weer worden hervat. “De inzet is om, als er weer genoeg stikstofruimte, geld en personeel is, zo snel mogelijk aan de slag te gaan.”

Teleurgesteld

“Dit voelt heel dubbel”, zegt minister Mark Harbers. “Het is teleurstellend, omdat we deze projecten nodig vinden en willen aanleggen. Aan de andere kant zien we ook dat het op korte termijn niet kan. Maar dit besluit is ook positief, omdat we het geld nu kunnen uitgeven aan broodnodig onderhoud en het niet op de plank laten liggen.”

Ook de provincie Overijssel, waar een deel van het gestopte werk plaats had moeten vinden, zegt teleurgesteld te zijn. “Het kan toch niet dat eerdere toezeggingen zonder toekomstperspectief worden gepauzeerd”, vertelt gedeputeerde Bert Boerman in een reactie tegenover Infrasite. “Er zijn bijvoorbeeld ruim twee jaar geleden afspraken gemaakt over de aanpak van de N35. Dat de minister het nu terugdraait is onbegrijpelijk.”

Gepauzeerde projecten

In de opsomming hieronder staan alle projecten die tot nader bericht worden gepauzeerd.

 • N35 Wijthmen – Nijverdal
 • A9 Rottepolderplein
 • A58 Breda – Tilburg
 • A27 Zeewolde – Eemnes
 • A15 Papendrecht – Gorinchem
 • A2 Deil – ’s-Hertogenbosch – Vught
 • Rijksbijdrage Noordelijke Randweg Utrecht (NRU)
 • InnovA58 Annabosch – Galder
 • Innovaties InnovA58
 • A67 Leenderheide – Geldrop
 • A1/A35 Knooppunt Azelo – Buren
 • A1/A30 Barneveld
 • A4 Haaglanden – N14
 • A1/A28 Knooppunt Hoevelaken
 • Volkeraksluizen
 • Kreekraksluizen
 • Vaarweg IJsselmeer – Meppel

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.