dijkversterking volendam

Ministerie bevestigt achterstand dijkversterkingen

Foto ter impressie. Werkzaamheden voor de versterking van de Markermeerdijk langs Volendam. Het project gaat zo'n drie jaar duren. ANP / Hollandse Hoogte / Gerard Til

Volgens een nieuwe schatting is de dijkversterkingsopgave in Nederland miljarden duurder en honderden kilometers groter dan eerder verwacht. Dat laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op woensdag weten. Directeur Erik Wagener van het Hoogwaterbeschermingsprogramma waarschuwde eerder dit jaar al dat er anders gewerkt moet gaan worden om de doelstellingen voor waterveiligheid te behalen.

Primaire waterkeringen zoals dijken en duinen moeten in Nederland aan wettelijke normen voldoen om de kans op overstromingen te verminderen. In 2014 is er geschat hoeveel meters aan waterkeringen er tot 2050 volgens de eisen moet worden versterkt, schrijft het ministerie op woensdag in een persbericht. “Toen werd er gedacht dat het om ongeveer 1.500 kilometer ging. Inmiddels is er meer kennis over de sterkte van de dijken en zijn de kosten van versterkingen gestegen.”

Beheerders hebben in de afgelopen zes jaar alle keringen beoordeeld aan de hand van nieuwe, deels strengere, normen, legt het ministerie uit. “Dat heeft tot een nieuwe schatting geleid: er wordt inmiddels verwacht dat er tussen nu en 2050 ongeveer 2.000 kilometer aan primaire keringen moet worden aangepakt.”

Dat laatste brengt meer kosten met zich mee, zegt het ministerie in het persbericht. Op dit moment is er tot 2050 ongeveer 13 miljard euro uitgetrokken voor werkzaamheden aan sterkere waterkeringen. Nieuwe schattingen laten volgens het ministerie zien dat er tot bijna drie keer zo veel geld nodig zal zijn. “De schatting ligt tussen de 15,7 miljard euro en 32,9 miljard euro. Hoeveel er precies nodig is, is nog erg onzeker. Het ministerie gaat nu, samen met waterbeheerders, aan de slag met hoe de precieze opgave in kilometers en kosten kan worden aangescherpt.”

Achterstand

Erik Wagener, de directeur van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), waarschuwde eerder dit jaar al dat Nederland achterloopt op de doelstellingen voor waterveiligheid. “Op dit moment is het onzeker of we de eindstreep in 2050 gaan halen. We moeten anders gaan werken”, zei hij in augustus. Het HWBP is een samenwerking van het Rijk, waterschappen, provincies en gemeenten. De organisatie is verantwoordelijk voor het plannen en financieren van werkzaamheden aan primaire waterkeringen.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.