dijk westerschelde
Versterkingen nodig

Inspectie waarschuwt: ‘Helft primaire waterkeringen is onvoldoende veilig’

Uit het archief: de Westerschelde in 2006. Rijkswaterstaat / Harry van Reeken

Meer dan de helft van de primaire waterkeringen in Nederland voldoet niet aan de wettelijke veiligheidsnorm. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) deze week in een onderzoeksrapport. 

Onder primaire waterkeringen verstaan we dijken, duinen, dammen en stormvloedkeringen die Nederland beschermen tegen overstromingen vanuit grote rivieren, meren en de zee. De waterschappen en Rijkswaterstaat zijn volgens de Waterwet verplicht om eens in de twaalf jaar te beoordelen of de keringen in hun beheer aan de wettelijke veiligheidsnorm voldoen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert de beoordelingen en constateerde eerder deze week dat 62 procent van alle primaire waterkeringen niet aan de norm voldoet. Dit betekent dat de waterkeringen het risico op overstromingen onvoldoende verminderen. “Vaak gaat het om een gedeelte of onderdeel van de totale lengte aan kering”, zegt de ILT.

De inspectie benadrukt dat er geen acute risico’s zijn. De wettelijke norm is gericht op de toekomst. “Wel vraagt het om grote investeringen in aanloop naar 2050. Dijken moeten bijvoorbeeld worden versterkt om aan de norm te voldoen. Beheerders hebben in de komende 27 jaar een grote opgave.”

Ministerie reageert

Minister Mark Harbers kijkt er niet van op. “De resultaten zijn in lijn met de verwachtingen. Mede door kostenstijgingen, nieuwe kennis over de sterkte van dijken en de verwachte klimaatverandering voldoet een groot deel van de keringen nog niet aan de nieuwe, deels strengere normen.”

Hij erkent dat er werk aan de winkel is. “Om ons land veilig te houden, is het essentieel om te blijven werken aan waterveiligheid. Dit werk is nooit af. De beheerders hebben tenslotte ook de zorgplicht om als het nodig is maatregelen te treffen in het beheer en onderhoud van de keringen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Inspectie waarschuwt: ‘Helft primaire waterkeringen is onvoldoende veilig’ | Infrasite
dijk westerschelde
Versterkingen nodig

Inspectie waarschuwt: ‘Helft primaire waterkeringen is onvoldoende veilig’

Uit het archief: de Westerschelde in 2006. Rijkswaterstaat / Harry van Reeken

Meer dan de helft van de primaire waterkeringen in Nederland voldoet niet aan de wettelijke veiligheidsnorm. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) deze week in een onderzoeksrapport. 

Onder primaire waterkeringen verstaan we dijken, duinen, dammen en stormvloedkeringen die Nederland beschermen tegen overstromingen vanuit grote rivieren, meren en de zee. De waterschappen en Rijkswaterstaat zijn volgens de Waterwet verplicht om eens in de twaalf jaar te beoordelen of de keringen in hun beheer aan de wettelijke veiligheidsnorm voldoen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert de beoordelingen en constateerde eerder deze week dat 62 procent van alle primaire waterkeringen niet aan de norm voldoet. Dit betekent dat de waterkeringen het risico op overstromingen onvoldoende verminderen. “Vaak gaat het om een gedeelte of onderdeel van de totale lengte aan kering”, zegt de ILT.

De inspectie benadrukt dat er geen acute risico’s zijn. De wettelijke norm is gericht op de toekomst. “Wel vraagt het om grote investeringen in aanloop naar 2050. Dijken moeten bijvoorbeeld worden versterkt om aan de norm te voldoen. Beheerders hebben in de komende 27 jaar een grote opgave.”

Ministerie reageert

Minister Mark Harbers kijkt er niet van op. “De resultaten zijn in lijn met de verwachtingen. Mede door kostenstijgingen, nieuwe kennis over de sterkte van dijken en de verwachte klimaatverandering voldoet een groot deel van de keringen nog niet aan de nieuwe, deels strengere normen.”

Hij erkent dat er werk aan de winkel is. “Om ons land veilig te houden, is het essentieel om te blijven werken aan waterveiligheid. Dit werk is nooit af. De beheerders hebben tenslotte ook de zorgplicht om als het nodig is maatregelen te treffen in het beheer en onderhoud van de keringen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.