sloop Haarbachtalbrücke aken explosieven

Video: Akense brug van 360.000 kilo stort in na ontploffing explosieven

De Haarbachtalbrücke na de sloop op 30 januari 2024. IMAGO / Hans-Jürgen Serwe via ANP

De Haarbachtalbrücke in Aken is deze week gesloopt. Na het ontploffen van ongeveer 240 kilogram aan explosieven kwam de 360 tons brug in minder dan een seconde naar beneden, meldt de Duitse omroep WDR. De “oorverdovende” operatie is in de onderstaande video terug te zien.

De ontploffing vindt plaats ronde de derde minuut.


Opruimen en herbouwen

De bijna 160 meter lange brug was aan vervanging toe, zegt de Duitse snelwegbeheerder Autobahn GmbH op zijn website. Na het opruimen van de honderdduizenden kilo’s staal en beton die na het ontploffen op de grond zijn beland, gaat een groep aannemers de brug in de komende twee jaar herbouwen.

Een verslaggever van de Duitse omroep WDR was op locatie. “Een oorverdovende knal, gevoeld in je borst. Er verspreidt zich een rookwolk. Een gemompel door de menigte, applaus, applaus. En dan ligt ze daar. Al na enkele seconden is er niets meer te zien van de vervallen snelwegbrug over het Haarbachtal in Aken.”

‘Aannemers krijgen bonussen voor snelheid’

Een periode van twee jaar om de brug te herbouwen is relatief kort, zegt Autobahn GmbH, die de opdracht heeft gegeven. De aannemers krijgen bewust “meer vrijheid om innovatieve processen in te zetten” en het bouwproces zo te versnellen. Als het nog sneller gaat, ontvangen de aannemers zelfs bonussen, meldt Thomas Ganz van de beheerder tegenover WDR.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.