Afsluiting A10 Zuid richting Schiphol bij Zuidas algemeen (1)
CAO-onderhandeling

Eindbod werkgevers: loonsverhoging van 9% tot 11% over heel 2024

Foto ter impressie. Werkzaamheden aan de A10 Zuid voor de verbouwing van het station Amsterdam-Zuid in september 2023. ANP / Ramon van Flymen

De werkgeversorganisaties zijn met een eindbod gekomen voor de nieuwe cao bouw en infra. Daarin staat vanaf 1 januari 2024 een loonsverhoging van 3,5 procent en 50 euro extra per maand, gevolgd door een tweede verhoging van 3,5 procent en 50 euro extra per maand vanaf 1 juli 2024. Afhankelijk van het startsalaris komt het neer op een stijging van 8,8 procent tot 10,9 procent over heel het jaar, berekent cao-onderhandelaar Hans Crombeen van de FNV.

UPDATE (13 december) — De vakbonden hebben laten weten dat het eindbod van de werkgevers is geaccepteerd. De nieuwe arbeidsvoorwaarden, waaronder een gemiddelde loonsverhoging van ongeveer tien procent over heel het jaar, gaan per 2024 in. Lees hier het laatste nieuws.

Het volledige eindbod is te lezen op de website van Bouwend Nederland. Onderhandelaar George Raessens, die namens werkgevers aan tafel zit, noemt het loonbod “historisch hoog”. Ook onderhandelaar Hans Crombeen, die namens de FNV en werknemers aan tafel zit, reageert niet negatief. De verhogingen zijn lager dan zijn vakbond voorstelde, maar kunnen volgens hem “de toets der kritiek doorstaan”, vertelt hij op maandag tegenover Infrasite.

8,8 procent tot 10,9 procent

Met hoeveel procent het salaris van een medewerker precies door het loonbod zou stijgen, is afhankelijk van het huidige salaris van een medewerker. Crombeen berekent dat medewerkers er over heel volgend jaar met 8,8 procent tot 10,9 procent op vooruit zouden gaan als het loonbod wordt geaccepteerd, waarover later meer.

De cijfers wijken niet veel af van de tien en acht procent die de vakbonden in oktober voorstelden, vindt de onderhandelaar. Maar over de automatische inflatiecorrectie en vijf procent loonsverhoging die de FNV vanaf 2025 wilde terugzien, is in het eindbod niks te lezen. Dat komt volgens Crombeen omdat de werkgevers fel tegen een automatische inflatiecorrectie waren, waarop de werkgevers zouden hebben besloten om verder te praten over een cao-periode van één jaar in plaats van twee jaar.

Teleurstelling en volgende stap

Ondanks het loonbod vindt de onderhandelaar het naar eigen zeggen “teleurstellend” dat het eindbod op tafel is gelegd. Het betekent namelijk dat de werkgevers niet meer verder willen praten, legt hij uit. Ook niet over de arbeidsvoorwaarden van uitvoerend technisch administratief-medewerkers, die Crombeen na een eerder voorstel van de werkgevers “een klap in het gezicht” noemde.

Nu het eindbod is bekendgemaakt hebben de vakbonden twee opties. De eerste is dat het eindbod wordt voorgelegd aan leden, zegt Crombeen, wiens stemmen uiteindelijk bepalen of het bod wordt geaccepteerd of niet. De tweede optie is dat de vakbonden op voorhand zeggen dat het eindbod onacceptabel is, legt de onderhandelaar uit, en leden oproepen tot actie.

De FNV en CNV kiezen volgens Crombeen voor optie één. Aanstaande woensdag deelt de FNV een reactie op zijn website waarin de inhoud van het eindbod “neutraal wordt voorgelegd”. Leden zullen instructies krijgen voor het uitbrengen van een stem. “Als meer dan de helft ja zegt, dan accepteren we het eindbod. Zegt meer dan de helft nee, dan gaan we actie voeren.”

Rectificatie: in de oorspronkelijke kop van dit artikel werd op maandagochtend vermeld dat het eindbod van de werkgevers 3,5 procent zou zijn. De kop en de informatie in het artikel zijn aangepast om duidelijk te maken dat het over heel 2024 gaat om twee opeenvolgende loonsverhogingen van 3,5 procent, plus twee stijgingen van 50 euro extra per maand.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Eindbod werkgevers: loonsverhoging van 9% tot 11% over heel 2024 | Infrasite
Afsluiting A10 Zuid richting Schiphol bij Zuidas algemeen (1)
CAO-onderhandeling

Eindbod werkgevers: loonsverhoging van 9% tot 11% over heel 2024

Foto ter impressie. Werkzaamheden aan de A10 Zuid voor de verbouwing van het station Amsterdam-Zuid in september 2023. ANP / Ramon van Flymen

De werkgeversorganisaties zijn met een eindbod gekomen voor de nieuwe cao bouw en infra. Daarin staat vanaf 1 januari 2024 een loonsverhoging van 3,5 procent en 50 euro extra per maand, gevolgd door een tweede verhoging van 3,5 procent en 50 euro extra per maand vanaf 1 juli 2024. Afhankelijk van het startsalaris komt het neer op een stijging van 8,8 procent tot 10,9 procent over heel het jaar, berekent cao-onderhandelaar Hans Crombeen van de FNV.

UPDATE (13 december) — De vakbonden hebben laten weten dat het eindbod van de werkgevers is geaccepteerd. De nieuwe arbeidsvoorwaarden, waaronder een gemiddelde loonsverhoging van ongeveer tien procent over heel het jaar, gaan per 2024 in. Lees hier het laatste nieuws.

Het volledige eindbod is te lezen op de website van Bouwend Nederland. Onderhandelaar George Raessens, die namens werkgevers aan tafel zit, noemt het loonbod “historisch hoog”. Ook onderhandelaar Hans Crombeen, die namens de FNV en werknemers aan tafel zit, reageert niet negatief. De verhogingen zijn lager dan zijn vakbond voorstelde, maar kunnen volgens hem “de toets der kritiek doorstaan”, vertelt hij op maandag tegenover Infrasite.

8,8 procent tot 10,9 procent

Met hoeveel procent het salaris van een medewerker precies door het loonbod zou stijgen, is afhankelijk van het huidige salaris van een medewerker. Crombeen berekent dat medewerkers er over heel volgend jaar met 8,8 procent tot 10,9 procent op vooruit zouden gaan als het loonbod wordt geaccepteerd, waarover later meer.

De cijfers wijken niet veel af van de tien en acht procent die de vakbonden in oktober voorstelden, vindt de onderhandelaar. Maar over de automatische inflatiecorrectie en vijf procent loonsverhoging die de FNV vanaf 2025 wilde terugzien, is in het eindbod niks te lezen. Dat komt volgens Crombeen omdat de werkgevers fel tegen een automatische inflatiecorrectie waren, waarop de werkgevers zouden hebben besloten om verder te praten over een cao-periode van één jaar in plaats van twee jaar.

Teleurstelling en volgende stap

Ondanks het loonbod vindt de onderhandelaar het naar eigen zeggen “teleurstellend” dat het eindbod op tafel is gelegd. Het betekent namelijk dat de werkgevers niet meer verder willen praten, legt hij uit. Ook niet over de arbeidsvoorwaarden van uitvoerend technisch administratief-medewerkers, die Crombeen na een eerder voorstel van de werkgevers “een klap in het gezicht” noemde.

Nu het eindbod is bekendgemaakt hebben de vakbonden twee opties. De eerste is dat het eindbod wordt voorgelegd aan leden, zegt Crombeen, wiens stemmen uiteindelijk bepalen of het bod wordt geaccepteerd of niet. De tweede optie is dat de vakbonden op voorhand zeggen dat het eindbod onacceptabel is, legt de onderhandelaar uit, en leden oproepen tot actie.

De FNV en CNV kiezen volgens Crombeen voor optie één. Aanstaande woensdag deelt de FNV een reactie op zijn website waarin de inhoud van het eindbod “neutraal wordt voorgelegd”. Leden zullen instructies krijgen voor het uitbrengen van een stem. “Als meer dan de helft ja zegt, dan accepteren we het eindbod. Zegt meer dan de helft nee, dan gaan we actie voeren.”

Rectificatie: in de oorspronkelijke kop van dit artikel werd op maandagochtend vermeld dat het eindbod van de werkgevers 3,5 procent zou zijn. De kop en de informatie in het artikel zijn aangepast om duidelijk te maken dat het over heel 2024 gaat om twee opeenvolgende loonsverhogingen van 3,5 procent, plus twee stijgingen van 50 euro extra per maand.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.