Bouw en infra

Cao-onderhandelingen van start, FNV wil loonsverhoging van 10 procent

Ivo Ketelaar Fotografie
Foto ter impressie. Ivo Ketelaar

Vakbonden FNV en CNV onderhandelen op donderdag voor het eerst met werkgeversorganisaties over de nieuwe cao voor de bouw en infra. De FNV wil vanaf volgend jaar een loonsverhoging van tien procent en honderd euro bruto extra per maand voor alle medewerkers die onder de cao vallen, terwijl de CNV mikt op een loonsverhoging van acht procent en honderd euro bruto extra per maand.

Beide voorstellen zijn hoger dan de loonsverhoging van vijf procent die vorig jaar werd afgesproken voor de huidige cao. De nieuwe cao moet op 1 januari 2024 ingaan en wordt sinds deze week onderhandeld. Vakbonden FNV en CNV hebben voor hun leden een voorstel gemaakt en op donderdag voorgelegd bij werkgeversorganisaties Bouwend Nederland en Aannemersfederatie Nederland.

De FNV vraagt om een loonsverhoging van tien procent én honderd euro bruto extra per maand. Ook de CNV wil honderd euro bruto extra per maand, maar dan met een loonsverhoging van acht procent in plaats van tien procent. De werkgeversorganisaties gaan de voorstellen nu overwegen en vervolgens bespreken tijdens de eerstvolgende onderhandelingsronde op 16 oktober, vertelt voorlichter Jeroen Tjepkema van CNV Vakmensen op donderdag tegenover Infrasite.

Nooit eerder meegemaakt

Bestuurder Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen zegt dat hij de voorgestelde loonsverhoging nog nooit eerder heeft meegemaakt in de bouw. “Dat geeft wel aan hoe zorgwekkend de situatie op dit moment is.” Tijdens een rondvraag onder leden van de vakbond gaf 29 procent van de medewerkers aan momenteel onvoldoende inkomen te hebben om normaal rond te komen. “Het is onacceptabel”, aldus Lokhorst. “We hebben een inhaalslag te maken.” Het volledige voorstel van de CNV is terug te lezen in een brief aan de werkgeversorganisaties.

Volgens de FNV, die een nog hogere loonsverhoging wil, zijn de salarissen nodig om te compenseren voor de “torenhoge” inflatie in 2022. “Dat heeft een fors gat geslagen in de koopkracht van werknemers in de bouw en infra, die dit jaar nog verder is afgenomen”, zeggen de vakbondsbestuurders in het document met hun voorstel. Dat voorstel gaat naast de loonsverhoging in op overwerk, pensioenopbouw, verlof en de Zwaarwerkregeling.

‘Werkgevers zijn er niet gerust op’

Voorlichter Jeroen Tjepkema van CNV Vakmensen kan op donderdag nog niets zeggen over de reacties van de werkgeversorganisaties. “Ik vermoed dat de onderhandelaars op dit moment nog aan tafel zitten”, vertelt hij ’s middags tegenover Infrasite.

Naar verwachting staan de werkgeversorganisaties niet te springen om de lonen fors omhoog te gooien, schrijft het vakblad Cobouw op dezelfde dag. “De geluiden over de forse looneisen stellen me niet gerust”, zei cao-onderhandelaar George Raessens namens de werkgevers tegenover het vakblad toen de onderhandelingen nog moesten beginnen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Cao-onderhandelingen van start, FNV wil loonsverhoging van 10 procent | Infrasite
Bouw en infra

Cao-onderhandelingen van start, FNV wil loonsverhoging van 10 procent

Ivo Ketelaar Fotografie
Foto ter impressie. Ivo Ketelaar

Vakbonden FNV en CNV onderhandelen op donderdag voor het eerst met werkgeversorganisaties over de nieuwe cao voor de bouw en infra. De FNV wil vanaf volgend jaar een loonsverhoging van tien procent en honderd euro bruto extra per maand voor alle medewerkers die onder de cao vallen, terwijl de CNV mikt op een loonsverhoging van acht procent en honderd euro bruto extra per maand.

Beide voorstellen zijn hoger dan de loonsverhoging van vijf procent die vorig jaar werd afgesproken voor de huidige cao. De nieuwe cao moet op 1 januari 2024 ingaan en wordt sinds deze week onderhandeld. Vakbonden FNV en CNV hebben voor hun leden een voorstel gemaakt en op donderdag voorgelegd bij werkgeversorganisaties Bouwend Nederland en Aannemersfederatie Nederland.

De FNV vraagt om een loonsverhoging van tien procent én honderd euro bruto extra per maand. Ook de CNV wil honderd euro bruto extra per maand, maar dan met een loonsverhoging van acht procent in plaats van tien procent. De werkgeversorganisaties gaan de voorstellen nu overwegen en vervolgens bespreken tijdens de eerstvolgende onderhandelingsronde op 16 oktober, vertelt voorlichter Jeroen Tjepkema van CNV Vakmensen op donderdag tegenover Infrasite.

Nooit eerder meegemaakt

Bestuurder Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen zegt dat hij de voorgestelde loonsverhoging nog nooit eerder heeft meegemaakt in de bouw. “Dat geeft wel aan hoe zorgwekkend de situatie op dit moment is.” Tijdens een rondvraag onder leden van de vakbond gaf 29 procent van de medewerkers aan momenteel onvoldoende inkomen te hebben om normaal rond te komen. “Het is onacceptabel”, aldus Lokhorst. “We hebben een inhaalslag te maken.” Het volledige voorstel van de CNV is terug te lezen in een brief aan de werkgeversorganisaties.

Volgens de FNV, die een nog hogere loonsverhoging wil, zijn de salarissen nodig om te compenseren voor de “torenhoge” inflatie in 2022. “Dat heeft een fors gat geslagen in de koopkracht van werknemers in de bouw en infra, die dit jaar nog verder is afgenomen”, zeggen de vakbondsbestuurders in het document met hun voorstel. Dat voorstel gaat naast de loonsverhoging in op overwerk, pensioenopbouw, verlof en de Zwaarwerkregeling.

‘Werkgevers zijn er niet gerust op’

Voorlichter Jeroen Tjepkema van CNV Vakmensen kan op donderdag nog niets zeggen over de reacties van de werkgeversorganisaties. “Ik vermoed dat de onderhandelaars op dit moment nog aan tafel zitten”, vertelt hij ’s middags tegenover Infrasite.

Naar verwachting staan de werkgeversorganisaties niet te springen om de lonen fors omhoog te gooien, schrijft het vakblad Cobouw op dezelfde dag. “De geluiden over de forse looneisen stellen me niet gerust”, zei cao-onderhandelaar George Raessens namens de werkgevers tegenover het vakblad toen de onderhandelingen nog moesten beginnen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.