algemeen bouw infra
Bouw en infra

Werkgevers staan niet te trappelen om cao-voorstel: ‘Onbespreekbaar’

Shutterstock / gabrijelagal

De loonsverhogingen en andere arbeidsvoorwaarden waar de vakbonden om vragen zijn bij elkaar opgeteld “onbespreekbaar” voor werkgevers, zegt Bouwend Nederland deze week in een reactie na de eerste onderhandelingen voor de nieuwe cao voor de bouw en infra. 

Afgelopen donderdag hebben de vakbonden FNV en CNV hun eerste voorstel voor een nieuwe cao voorgelegd aan werkgeversorganisaties Bouwend Nederland en Aannemersfederatie Nederland. In de komende weken en maanden zullen de partijen onderhandelen om een cao vast te stellen die acceptabel is voor zowel werkgevers als werknemers.

De vakbonden vragen onder andere om loonsverhogingen voor alle medewerkers die onder de cao vallen. Ook willen ze hogere vergoedingen voor uitvoerend technisch administratief (UTA)-personeel. Alle voorgestelde veranderingen zijn terug te lezen op de websites van de FNV en CNV.

De werkgeversorganisaties hebben inmiddels voor het eerst op de voorstellen gereageerd. “Het totaalpakket dat door de vakbonden wordt voorgesteld is voor werkgevers onbespreekbaar”, zegt Bouwend Nederland op zijn website na de eerste onderhandelingsronde op donderdagavond.

Volgens de werkgeversorganisatie zorgt het pakket voor een “onverantwoorde loonkostenstijging in de sector”. Bouwend Nederland zegt dat “een eerlijke en redelijke loonsverhoging een hoge prioriteit is” voor werkgevers, maar ziet onvoldoende voordeel in de manier waarop de vakbonden dit voorstellen. De werkgeversorganisatie belooft uitgebreider op de voorstellen in te gaan nadat deze zijn “geanalyseerd”.

FNV kijkt er niet van op

Het is duidelijk dat de werkgeversorganisaties niet staan te trappelen om de veranderingen waar de vakbonden om vragen. Cao-onderhandelaar Hans Crombeen van de FNV kijkt er niet van op. Hij zit al jaren namens werknemers aan tafel bij de cao-onderhandelingen voor de bouw en infra. “En ik heb nog nooit meegemaakt dat het totaalpakket wél bespreekbaar wordt genoemd”, vertelt Crombeen op vrijdag tegenover Infrasite.

“We hebben dit keer best wat voorstellen die voor werkgevers geld gaan kosten. De loonsverhogingen, extra vergoedingen en herverdeling van de pensioenpremies zijn allemaal in het voordeel van de werknemer. Dat zijn zaken die je op de loonstrook terugziet. De eerste reactie van de werkgeversorganisaties komt dan ook niet als een verrassing.”

Eerstvolgende ronde

Naar verwachting hebben de vakbonden en werkgeversorganisaties meerdere onderhandelingsrondes en aanpassingen nodig om een middenweg te vinden. De eerstvolgende gesprekken vinden op 16 oktober plaats. Het doel is om tegen 1 januari 2024 een akkoord te bereiken. Op die dag moet de nieuwe cao ingaan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Werkgevers staan niet te trappelen om cao-voorstel: ‘Onbespreekbaar’ | Infrasite