afzinken maasdeltatunnel
Seinen op groen

Maasdeltatunnel ligt klaar voor afzinkoperatie

Een medewerker van Rijkswaterstaat kijkt op maandagochtend naar het tweede en laatste tunneldeel in het water. Die wordt klaargemaakt voor de afzinkoperatie later vandaag. Rijkswaterstaat

Het tweede en laatste deel van de Maasdeltatunnel ligt klaar om later vandaag afgezonken te worden naar de bodem van de rivier het Scheur in Rotterdam. Dat maakt Rijkswaterstaat op maandagochtend bekend. “We zijn los!”

Het ongeveer 200 meter lange tunneldeel heeft de werkhaven om half zeven ’s ochtends verlaten, zegt de beheerder op zijn website. “Momenteel ligt het element klaar om in positie gebracht te worden.”

Het tunneldeel moet naar de bodem van de rivier. Hier ligt het eerste deel van de tunnel al sinds maart op zijn plaats. Zodra ook het tweede tunneldeel is afgezonken kan de nieuwe snelweg in de tunnel worden afgewerkt. Als alles volgens plan verloopt, dan is het afzinken na vannacht klaar.

Update (20:00) – Het afzinken is op maandagmiddag begonnen. Naar verwachting wordt de rivierbodem in de nacht van maandag op dinsdag bereikt. Patrick van Os, onderdirecteur van de bouwcombinatie, vertelt op locatie tegenover Infrasite hoe dat in zijn werk gaat. Lees het nieuwe artikel hier.

Vertragingen

Het afzinken van het tweede tunneldeel werd dit jaar meerdere keren vertraagd. Tijdens de eerste afzinkpoging in april liep de operatie mis door een gebroken kabel en sterkere stroming dan verwacht. Later werd de tweede poging nog twee keer uitgesteld: eerst door technische problemen en daarna door het weer.

Vorig week werd nog gehoopt dat de storm Ciarán op tijd weg zou zijn voor de afzinkoperatie van vandaag. Inmiddels lijken de seinen op groen te staan. Infrasite is vanmiddag op locatie om verslag te doen van de operatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Maasdeltatunnel ligt klaar voor afzinkoperatie | Infrasite
afzinken maasdeltatunnel
Seinen op groen

Maasdeltatunnel ligt klaar voor afzinkoperatie

Een medewerker van Rijkswaterstaat kijkt op maandagochtend naar het tweede en laatste tunneldeel in het water. Die wordt klaargemaakt voor de afzinkoperatie later vandaag. Rijkswaterstaat

Het tweede en laatste deel van de Maasdeltatunnel ligt klaar om later vandaag afgezonken te worden naar de bodem van de rivier het Scheur in Rotterdam. Dat maakt Rijkswaterstaat op maandagochtend bekend. “We zijn los!”

Het ongeveer 200 meter lange tunneldeel heeft de werkhaven om half zeven ’s ochtends verlaten, zegt de beheerder op zijn website. “Momenteel ligt het element klaar om in positie gebracht te worden.”

Het tunneldeel moet naar de bodem van de rivier. Hier ligt het eerste deel van de tunnel al sinds maart op zijn plaats. Zodra ook het tweede tunneldeel is afgezonken kan de nieuwe snelweg in de tunnel worden afgewerkt. Als alles volgens plan verloopt, dan is het afzinken na vannacht klaar.

Update (20:00) – Het afzinken is op maandagmiddag begonnen. Naar verwachting wordt de rivierbodem in de nacht van maandag op dinsdag bereikt. Patrick van Os, onderdirecteur van de bouwcombinatie, vertelt op locatie tegenover Infrasite hoe dat in zijn werk gaat. Lees het nieuwe artikel hier.

Vertragingen

Het afzinken van het tweede tunneldeel werd dit jaar meerdere keren vertraagd. Tijdens de eerste afzinkpoging in april liep de operatie mis door een gebroken kabel en sterkere stroming dan verwacht. Later werd de tweede poging nog twee keer uitgesteld: eerst door technische problemen en daarna door het weer.

Vorig week werd nog gehoopt dat de storm Ciarán op tijd weg zou zijn voor de afzinkoperatie van vandaag. Inmiddels lijken de seinen op groen te staan. Infrasite is vanmiddag op locatie om verslag te doen van de operatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.