Tests voor veiligheid

De klep van de Haringvlietbrug komt voor de eerste keer omhoog

Het bewegingswerk van de Haringvlietbrug is afgelopen weekend aan het werk gezet. De nieuwe klep van de brug werd voor het eerst geopend, laat aannemer Mobilis in een online update weten. Rijkswaterstaat controleert deze maand of de technische installaties werken en de brug met een veilige snelheid opent en sluit.

De brug was van vrijdagavond tot maandagochtend dicht voor wegverkeer. Nieuwe motoren dreven de klep voor het eerst omhoog. “De bovenkant van de tandbaan kreeg een laatste verflaag”, zegt Mobilis. “Hiervoor stond de brug op zaterdag een tijd lang op een kiertje. Ook zijn er verschillende beveiligingssystemen en een aantal nieuwe technische installaties getest.”

Mobilis is samen met Croonwolter&Dros de hoofdaannemer voor de vernieuwing van de Haringvlietbrug. De bedrijven tekenden het contract vorig jaar voor een aanneemsom van bijna 40 miljoen euro. De meeste beweegbare brugdelen werden deze zomer vervangen tijdens een afsluiting van juni tot augustus.

De klep van de Haringvlietbrug kwam dit weekend omhoog. Het artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat

haringvlietbrug klep open

Open voor hogere scheepvaart

Rijkswaterstaat test ook later in september meerdere keren of de brug veilig werkt. Het doel is om de brug dit najaar open te stellen voor de hoge scheepvaart. Wegverkeer kan sinds het einde van de zomerafsluiting op 4 augustus al over de brug heen, maar voor de hoge scheepvaart moet de veiligheid nog worden gecertificeerd.

De brug gaat in september meerdere nachten en weekenden dicht voor de tests. Infrasite schreef eerder een artikel met een overzicht van alle afsluitingen. Naast controles wordt er gewerkt aan het asfalt, beton en de geleiderail van de brug. “Door dat te combineren hoeven we de weg op een later moment niet nogmaals af te sluiten”, aldus Rijkswaterstaat.

Tijdens de zomerafsluiting van de Haringvlietbrug tussen juni en augustus schreef Infrasite meerdere updates over de werkzaamheden. De samenvatting lees je hier.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

De klep van de Haringvlietbrug komt voor de eerste keer omhoog | Infrasite
Tests voor veiligheid

De klep van de Haringvlietbrug komt voor de eerste keer omhoog

Het bewegingswerk van de Haringvlietbrug is afgelopen weekend aan het werk gezet. De nieuwe klep van de brug werd voor het eerst geopend, laat aannemer Mobilis in een online update weten. Rijkswaterstaat controleert deze maand of de technische installaties werken en de brug met een veilige snelheid opent en sluit.

De brug was van vrijdagavond tot maandagochtend dicht voor wegverkeer. Nieuwe motoren dreven de klep voor het eerst omhoog. “De bovenkant van de tandbaan kreeg een laatste verflaag”, zegt Mobilis. “Hiervoor stond de brug op zaterdag een tijd lang op een kiertje. Ook zijn er verschillende beveiligingssystemen en een aantal nieuwe technische installaties getest.”

Mobilis is samen met Croonwolter&Dros de hoofdaannemer voor de vernieuwing van de Haringvlietbrug. De bedrijven tekenden het contract vorig jaar voor een aanneemsom van bijna 40 miljoen euro. De meeste beweegbare brugdelen werden deze zomer vervangen tijdens een afsluiting van juni tot augustus.

De klep van de Haringvlietbrug kwam dit weekend omhoog. Het artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat

haringvlietbrug klep open

Open voor hogere scheepvaart

Rijkswaterstaat test ook later in september meerdere keren of de brug veilig werkt. Het doel is om de brug dit najaar open te stellen voor de hoge scheepvaart. Wegverkeer kan sinds het einde van de zomerafsluiting op 4 augustus al over de brug heen, maar voor de hoge scheepvaart moet de veiligheid nog worden gecertificeerd.

De brug gaat in september meerdere nachten en weekenden dicht voor de tests. Infrasite schreef eerder een artikel met een overzicht van alle afsluitingen. Naast controles wordt er gewerkt aan het asfalt, beton en de geleiderail van de brug. “Door dat te combineren hoeven we de weg op een later moment niet nogmaals af te sluiten”, aldus Rijkswaterstaat.

Tijdens de zomerafsluiting van de Haringvlietbrug tussen juni en augustus schreef Infrasite meerdere updates over de werkzaamheden. De samenvatting lees je hier.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.