haringvlietbrug (2)
's Nachts en 's weekends

De Haringvlietbrug gaat weer dicht

Een dronefoto van de Haringvlietbrug in begin augustus, een paar dagen voor de heropening na bijna twee maanden aan werkzaamheden. ANP / Jeffrey Groeneweg

Rijkswaterstaat gooit de Haringvlietbrug in september één weekend en minstens tien nachten dicht voor wegverkeer. Tijdens de afsluitingen wordt er gewerkt aan de laatste loodjes van de renovatie van de brug, waaronder het testen van de technische systemen voor de bediening van de brugklep.  

Elke nachtafsluiting duurt van tien uur ’s avonds tot vijf uur ’s nachts. Onderaan dit artikel vind je een overzicht van alle afsluitingen. Beide richtingen zullen dichtgaan voor wegverkeer. Tijdens de weekendafsluiting is de brug ook overdag gesloten. Dit duurt van vrijdagavond 8 september tot de nacht van zondag op maandag 11 september.

“De afsluitingen zijn noodzakelijk”, zegt Rijkswaterstaat in een online aankondiging. Een groot deel van de brug werd deze zomer vervangen. “In september testen we tijdens de nachtafsluitingen of de nieuwe technische systemen werken, zodat de brug veilig kan worden bediend voor weg- en scheepvaartverkeer. Na de tests kan de brug worden gecertificeerd en in het najaar van 2023 open voor de hoge scheepvaart.”

Aandrijving en asfalt

Tijdens de weekendafsluiting wordt de aandrijving van de brugklep ingeregeld. “Hiermee stellen we bijvoorbeeld de snelheid af waarmee de brug open- en dichtgaat”, legt Rijkswaterstaat uit. “Ook testen we verschillende veiligheidsfuncties, zoals de snelheid waarmee de brugklep tot stilstand komt in een noodsituatie.”

Verder staat het weekend in het teken van asfalteringswerkzaamheden. De volledige parallelbaan krijgt een nieuwe deklaag. “Daarnaast voeren we reparaties uit aan het beton en de geleiderail. Door deze werkzaamheden te combineren hoeven we de weg op een later moment niet nogmaals af te sluiten.”

Heinenoordtunnel

Op dit moment is verderop in de A29 ook de Heinenoordtunnel afgesloten. Infrasite bezocht de tunnel eerder deze maand om te bekijken hoe de renovatie verloopt. De tunnel gaat in de komende maanden nog een paar keer dicht, maar Rijkswaterstaat belooft dat dit nooit tegelijkertijd met de Haringvlietbrug gebeurt.

Overzicht van afsluitingen

Hieronder vind je het overzicht van de dagen waarop de Haringvlietbrug in september wordt afgesloten. Nachtafsluitingen beginnen om tien uur ’s avonds en eindigen om vijf uur ’s ochtends op de volgende dag. Tijdens de weekendafsluiting sluit de brug ’s nachts en overdag. Reservenachten worden alleen gebruikt als het niet lukt om het werk eerder af te krijgen.

  • Nachtafsluitingen: maandag 4 september tot en met donderdag 7 september
  • Weekendafsluiting: vrijdagavond 8 september tot maandagochtend 11 september
  • Nachtafsluitingen: maandag 11 september tot en met donderdag 14 september
  • Nachtafsluitingen: maandag 18 september en dinsdag 19 september
  • Reservenachten: 20 september, 26 september en 27 september

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

De Haringvlietbrug gaat weer dicht | Infrasite
haringvlietbrug (2)
's Nachts en 's weekends

De Haringvlietbrug gaat weer dicht

Een dronefoto van de Haringvlietbrug in begin augustus, een paar dagen voor de heropening na bijna twee maanden aan werkzaamheden. ANP / Jeffrey Groeneweg

Rijkswaterstaat gooit de Haringvlietbrug in september één weekend en minstens tien nachten dicht voor wegverkeer. Tijdens de afsluitingen wordt er gewerkt aan de laatste loodjes van de renovatie van de brug, waaronder het testen van de technische systemen voor de bediening van de brugklep.  

Elke nachtafsluiting duurt van tien uur ’s avonds tot vijf uur ’s nachts. Onderaan dit artikel vind je een overzicht van alle afsluitingen. Beide richtingen zullen dichtgaan voor wegverkeer. Tijdens de weekendafsluiting is de brug ook overdag gesloten. Dit duurt van vrijdagavond 8 september tot de nacht van zondag op maandag 11 september.

“De afsluitingen zijn noodzakelijk”, zegt Rijkswaterstaat in een online aankondiging. Een groot deel van de brug werd deze zomer vervangen. “In september testen we tijdens de nachtafsluitingen of de nieuwe technische systemen werken, zodat de brug veilig kan worden bediend voor weg- en scheepvaartverkeer. Na de tests kan de brug worden gecertificeerd en in het najaar van 2023 open voor de hoge scheepvaart.”

Aandrijving en asfalt

Tijdens de weekendafsluiting wordt de aandrijving van de brugklep ingeregeld. “Hiermee stellen we bijvoorbeeld de snelheid af waarmee de brug open- en dichtgaat”, legt Rijkswaterstaat uit. “Ook testen we verschillende veiligheidsfuncties, zoals de snelheid waarmee de brugklep tot stilstand komt in een noodsituatie.”

Verder staat het weekend in het teken van asfalteringswerkzaamheden. De volledige parallelbaan krijgt een nieuwe deklaag. “Daarnaast voeren we reparaties uit aan het beton en de geleiderail. Door deze werkzaamheden te combineren hoeven we de weg op een later moment niet nogmaals af te sluiten.”

Heinenoordtunnel

Op dit moment is verderop in de A29 ook de Heinenoordtunnel afgesloten. Infrasite bezocht de tunnel eerder deze maand om te bekijken hoe de renovatie verloopt. De tunnel gaat in de komende maanden nog een paar keer dicht, maar Rijkswaterstaat belooft dat dit nooit tegelijkertijd met de Haringvlietbrug gebeurt.

Overzicht van afsluitingen

Hieronder vind je het overzicht van de dagen waarop de Haringvlietbrug in september wordt afgesloten. Nachtafsluitingen beginnen om tien uur ’s avonds en eindigen om vijf uur ’s ochtends op de volgende dag. Tijdens de weekendafsluiting sluit de brug ’s nachts en overdag. Reservenachten worden alleen gebruikt als het niet lukt om het werk eerder af te krijgen.

  • Nachtafsluitingen: maandag 4 september tot en met donderdag 7 september
  • Weekendafsluiting: vrijdagavond 8 september tot maandagochtend 11 september
  • Nachtafsluitingen: maandag 11 september tot en met donderdag 14 september
  • Nachtafsluitingen: maandag 18 september en dinsdag 19 september
  • Reservenachten: 20 september, 26 september en 27 september

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.