Middentunnelkanaal

De Heinenoordtunnel is weer open

Werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel halverwege augustus 2023. ANP / Jeffrey Groeneweg

De Heinenoordtunnel is in de nacht van donderdag op vrijdag na een afsluiting van vier weken weer opengesteld voor wegverkeer. Medewerkers van Dura Vermeer, Spie en Swarco werkten in de afgelopen vier weken onder andere aan een middentunnelkanaal, kabels, technische installaties en asfalt.

Delen van het kunstwerk worden tot en met 2024 door de bouwcombinatie vernieuwd. Denk aan het asfalt, beton en riool, maar ook aan brandblusinstallaties, ventilatoren, verkeersseinen en andere technische systemen.

Tientallen medewerkers waren in augustus in de tunnel aan het werk. De maandafsluiting werd onder andere gebruikt om een betonnen middentunnelkanaal aan te leggen. Dat is een veilige tunnelgang waarin medewerkers aan technische installaties kunnen werken zonder dat de tunnel afgesloten hoeft te worden. Infrasite bezocht de Heinenoordtunnel vorige maand om te bekijken hoe de bouw verliep.

De afsluiting van augustus zit er sinds vannacht weer op, zegt Rijkswaterstaat in een online nieuwsbericht. “Tot op het laatste moment is er keihard gewerkt om de werkzaamheden op tijd af te krijgen. Met onder andere de bouw van een middentunnelkanaal is er een belangrijke mijlpaal in de renovatie behaald.”

De binnenkant van het middentunnelkanaal. Het artikel gaat verder na de foto. © ProMedia Group / Geert van der Klugt 

Afsluitingen Heinenoordtunnel

Naast het middentunnelkanaal ligt er nieuw asfalt in een van de twee tunnelbuizen. Ook is er gesleuteld aan de technische installaties en bijbehorende kabels. Het werk is overigens nog niet klaar. De renovatie duurt tot eind 2024. Hoewel een deel van het werk zal plaatsvinden terwijl het verkeer door de tunnel rijdt, gooit Rijkswaterstaat de tunnel tussen nu en volgend jaar nog een paar keer dicht. De volledige projectplanning staat op de website van de beheerder.

“We willen iedereen die in de afgelopen maand in de file heeft gestaan bedanken voor het geduld en begrip”, zegt Rijkswaterstaat. “Hetzelfde geldt voor iedereen die vanuit huis werkte, vrije dagen opnam, met het openbaar vervoer heeft gereisd of de fiets heeft gepakt. Hierdoor is de hinder voor de mensen die geen alternatief voor de auto hadden beperkt gebleven.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

De Heinenoordtunnel is weer open | Infrasite
Middentunnelkanaal

De Heinenoordtunnel is weer open

Werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel halverwege augustus 2023. ANP / Jeffrey Groeneweg

De Heinenoordtunnel is in de nacht van donderdag op vrijdag na een afsluiting van vier weken weer opengesteld voor wegverkeer. Medewerkers van Dura Vermeer, Spie en Swarco werkten in de afgelopen vier weken onder andere aan een middentunnelkanaal, kabels, technische installaties en asfalt.

Delen van het kunstwerk worden tot en met 2024 door de bouwcombinatie vernieuwd. Denk aan het asfalt, beton en riool, maar ook aan brandblusinstallaties, ventilatoren, verkeersseinen en andere technische systemen.

Tientallen medewerkers waren in augustus in de tunnel aan het werk. De maandafsluiting werd onder andere gebruikt om een betonnen middentunnelkanaal aan te leggen. Dat is een veilige tunnelgang waarin medewerkers aan technische installaties kunnen werken zonder dat de tunnel afgesloten hoeft te worden. Infrasite bezocht de Heinenoordtunnel vorige maand om te bekijken hoe de bouw verliep.

De afsluiting van augustus zit er sinds vannacht weer op, zegt Rijkswaterstaat in een online nieuwsbericht. “Tot op het laatste moment is er keihard gewerkt om de werkzaamheden op tijd af te krijgen. Met onder andere de bouw van een middentunnelkanaal is er een belangrijke mijlpaal in de renovatie behaald.”

De binnenkant van het middentunnelkanaal. Het artikel gaat verder na de foto. © ProMedia Group / Geert van der Klugt 

Afsluitingen Heinenoordtunnel

Naast het middentunnelkanaal ligt er nieuw asfalt in een van de twee tunnelbuizen. Ook is er gesleuteld aan de technische installaties en bijbehorende kabels. Het werk is overigens nog niet klaar. De renovatie duurt tot eind 2024. Hoewel een deel van het werk zal plaatsvinden terwijl het verkeer door de tunnel rijdt, gooit Rijkswaterstaat de tunnel tussen nu en volgend jaar nog een paar keer dicht. De volledige projectplanning staat op de website van de beheerder.

“We willen iedereen die in de afgelopen maand in de file heeft gestaan bedanken voor het geduld en begrip”, zegt Rijkswaterstaat. “Hetzelfde geldt voor iedereen die vanuit huis werkte, vrije dagen opnam, met het openbaar vervoer heeft gereisd of de fiets heeft gepakt. Hierdoor is de hinder voor de mensen die geen alternatief voor de auto hadden beperkt gebleven.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.