a73 roertunnel ballast nedam
Stikstofproblematiek

Ballast Nedam boekt groene cijfers ondanks ‘uitdagende markt’

Medewerkers in de Roertunnel in juli 2023. De opdracht voor het onderhoud van de tunnel werd vorig jaar gegund aan een combinatie van Croonwolter&Dros en Ballast Nedam. ANP / Rob Engelaar

De marktomstandigheden in de bouw en infra blijven uitdagend, zegt Ballast Nedam op donderdagochtend bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers. Het bedrijf wijst onder meer op hoge inflatie, gestegen rente en de stikstofproblematiek. Desondanks zijn de cijfers stabiel.  

“Vanwege het stikstofdossier doet Rijkswaterstaat aanzienlijk minder investeringen in nieuwe projecten”, schrijft Ballast Nedam in het rapport. “Wel wordt er meer ingezet op renovatie en onderhoud.” Daar speelt het bedrijf naar eigen zeggen op in met de afdeling Ballast Nedam Infra Projects, die afgelopen zomer “volop bezig was” met de renovatie van de Roertunnel en Tunnel Swalmen in de A73. Ook noemt de organisatie dat de gunning voor het miljardenproject A27 Everdingen-Hooipolder “een solide basis creëert voor de middellange termijn”.

Het bedrijf zegt tevreden te zijn over de cijfers van het afgelopen halfjaar. De omzet kwam uit op bijna 515 miljoen euro, tegen 606 miljoen euro een jaar eerder. De winst steeg naar ongeveer 26 miljoen euro, tegen bijna 24 miljoen euro vorig jaar. Het orderboek staat nu op anderhalf miljard euro. Naar eigen zeggen ziet het bedrijf groeikansen in de energietransitie. Het plan is om in deze markt uit te breiden, aldus Ballast Nedam.

Woningmarkt

Over de woningmarkt is het bedrijf minder optimistisch, net zoals BAM en Heijmans eerder dit jaar waren in hun financiële rapporten. “Ondanks de grote behoefte aan woningen in Nederland zien we een afname van de woningverkopen”, zegt Ballast Nedam. “Dit is grotendeels te wijten aan de hogere rente, dalend consumentenvertrouwen en de gestegen bouwkosten. Als gevolg hiervan worden in sommige regio’s minder projecten in verkoop gebracht.”

“Een lange proceduretijd, het stikstofdossier, maar ook de vele bezwaren vanuit de omgeving, zorgen voor lange doorlooptijden van projecten. Ook de onzekerheid rondom de regulering van de middenhuur werkt remmend op de productie van woningen. Er is een omvangrijk stimuleringspakket aan maatregelen vanuit de overheid nodig om geplande projecten die op de plank liggen in Nederland alsnog te kunnen bouwen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Ballast Nedam boekt groene cijfers ondanks ‘uitdagende markt’ | Infrasite
a73 roertunnel ballast nedam
Stikstofproblematiek

Ballast Nedam boekt groene cijfers ondanks ‘uitdagende markt’

Medewerkers in de Roertunnel in juli 2023. De opdracht voor het onderhoud van de tunnel werd vorig jaar gegund aan een combinatie van Croonwolter&Dros en Ballast Nedam. ANP / Rob Engelaar

De marktomstandigheden in de bouw en infra blijven uitdagend, zegt Ballast Nedam op donderdagochtend bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers. Het bedrijf wijst onder meer op hoge inflatie, gestegen rente en de stikstofproblematiek. Desondanks zijn de cijfers stabiel.  

“Vanwege het stikstofdossier doet Rijkswaterstaat aanzienlijk minder investeringen in nieuwe projecten”, schrijft Ballast Nedam in het rapport. “Wel wordt er meer ingezet op renovatie en onderhoud.” Daar speelt het bedrijf naar eigen zeggen op in met de afdeling Ballast Nedam Infra Projects, die afgelopen zomer “volop bezig was” met de renovatie van de Roertunnel en Tunnel Swalmen in de A73. Ook noemt de organisatie dat de gunning voor het miljardenproject A27 Everdingen-Hooipolder “een solide basis creëert voor de middellange termijn”.

Het bedrijf zegt tevreden te zijn over de cijfers van het afgelopen halfjaar. De omzet kwam uit op bijna 515 miljoen euro, tegen 606 miljoen euro een jaar eerder. De winst steeg naar ongeveer 26 miljoen euro, tegen bijna 24 miljoen euro vorig jaar. Het orderboek staat nu op anderhalf miljard euro. Naar eigen zeggen ziet het bedrijf groeikansen in de energietransitie. Het plan is om in deze markt uit te breiden, aldus Ballast Nedam.

Woningmarkt

Over de woningmarkt is het bedrijf minder optimistisch, net zoals BAM en Heijmans eerder dit jaar waren in hun financiële rapporten. “Ondanks de grote behoefte aan woningen in Nederland zien we een afname van de woningverkopen”, zegt Ballast Nedam. “Dit is grotendeels te wijten aan de hogere rente, dalend consumentenvertrouwen en de gestegen bouwkosten. Als gevolg hiervan worden in sommige regio’s minder projecten in verkoop gebracht.”

“Een lange proceduretijd, het stikstofdossier, maar ook de vele bezwaren vanuit de omgeving, zorgen voor lange doorlooptijden van projecten. Ook de onzekerheid rondom de regulering van de middenhuur werkt remmend op de productie van woningen. Er is een omvangrijk stimuleringspakket aan maatregelen vanuit de overheid nodig om geplande projecten die op de plank liggen in Nederland alsnog te kunnen bouwen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.