ton hillen heijmans
Alle ogen op infra

Heijmans boekt meer omzet ondanks bouwstop en slechte woningmarkt

Heijmans-topman Ton Hillen spreekt medewerkers toe in het licht van het honderdjarig bestaan (april 2023). ANP / Jeroen Jumelet

Minder omzet in de vastgoedsector en meer verdiensten in de infra. Dat was in de afgelopen maanden kenmerkend voor Heijmans. Het bouwbedrijf maakte de halfjaarcijfers op vrijdagochtend bekend. 

De totale omzet kwam uit op 937 miljoen euro, een stijging ten opzichte van de 864 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar. De vastgoedsector bracht ongeveer een derde minder binnen vanwege de afkoelende woningmarkt, maar dat verlies werd volgens topman Ton Hillen gecompenseerd met sterke prestaties in de infra en techniek. Infra was dit halfjaar de grootste inkomstenbron voor Heijmans, terwijl die titel vorig jaar nog naar vastgoed ging.

Focus op infrastructuur

De omzet in de infra kwam uit op 381 miljoen euro, een stijging ten opzichte van de 309 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2022. Toen het kabinet in maart een streep trok door de aanleg van infrastructuur verschoof Heijmans de focus onder andere naar het onderhoud van wegen. Daar zegt het bouwbedrijf van te hebben geprofiteerd.

“Heijmans heeft vertrouwen in de toekomst”, laat Hillen weten. De topman spreekt over een “memorabel halfjaar”. Het bouwbedrijf kreeg vorige maand het predicaat ‘Koninklijk’ vanwege het honderdjarig bestaan. Ook kocht de organisatie in juni het Brabantse familiebedrijf Van Wanrooij. De overname ligt nu nog ter goedkeuring bij de Autoriteit Consument & Markt.

Winst daalt met goede redenen

Van de omzet bleef 18 miljoen euro aan winst over. Dat is een stuk minder dan de 30 miljoen uit dezelfde periode vorig jaar. De daling is fors, maar dat heeft volgens Heijmans een uitzonderlijke reden. Vorig jaar was de winst bijzonder hoog door een meevaller in de Wintrack II-rechtszaak tussen het bouwbedrijf en TenneT.

Heijmans had eerder tientallen miljoenen euro’s weggelegd voor eventuele schadeclaims aan de netbeheerder na een juridisch conflict over de aanleg van hoogspanningsmasten. Vorig jaar oordeelde een rechter dat de schadeclaims mogelijk niet betaald hoeven te worden. Daarop kwam het gereserveerde geld vrij als winst, waardoor de winst in het afgelopen jaar hoger uitpakte dan verwacht. “Het winstverschil van toen en nu wordt meer dan verklaard door de impact van het wegvallen van de Wintrack II-voorziening”, zegt het bouwbedrijf in het rapport van vandaag.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Heijmans boekt meer omzet ondanks bouwstop en slechte woningmarkt | Infrasite
ton hillen heijmans
Alle ogen op infra

Heijmans boekt meer omzet ondanks bouwstop en slechte woningmarkt

Heijmans-topman Ton Hillen spreekt medewerkers toe in het licht van het honderdjarig bestaan (april 2023). ANP / Jeroen Jumelet

Minder omzet in de vastgoedsector en meer verdiensten in de infra. Dat was in de afgelopen maanden kenmerkend voor Heijmans. Het bouwbedrijf maakte de halfjaarcijfers op vrijdagochtend bekend. 

De totale omzet kwam uit op 937 miljoen euro, een stijging ten opzichte van de 864 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar. De vastgoedsector bracht ongeveer een derde minder binnen vanwege de afkoelende woningmarkt, maar dat verlies werd volgens topman Ton Hillen gecompenseerd met sterke prestaties in de infra en techniek. Infra was dit halfjaar de grootste inkomstenbron voor Heijmans, terwijl die titel vorig jaar nog naar vastgoed ging.

Focus op infrastructuur

De omzet in de infra kwam uit op 381 miljoen euro, een stijging ten opzichte van de 309 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2022. Toen het kabinet in maart een streep trok door de aanleg van infrastructuur verschoof Heijmans de focus onder andere naar het onderhoud van wegen. Daar zegt het bouwbedrijf van te hebben geprofiteerd.

“Heijmans heeft vertrouwen in de toekomst”, laat Hillen weten. De topman spreekt over een “memorabel halfjaar”. Het bouwbedrijf kreeg vorige maand het predicaat ‘Koninklijk’ vanwege het honderdjarig bestaan. Ook kocht de organisatie in juni het Brabantse familiebedrijf Van Wanrooij. De overname ligt nu nog ter goedkeuring bij de Autoriteit Consument & Markt.

Winst daalt met goede redenen

Van de omzet bleef 18 miljoen euro aan winst over. Dat is een stuk minder dan de 30 miljoen uit dezelfde periode vorig jaar. De daling is fors, maar dat heeft volgens Heijmans een uitzonderlijke reden. Vorig jaar was de winst bijzonder hoog door een meevaller in de Wintrack II-rechtszaak tussen het bouwbedrijf en TenneT.

Heijmans had eerder tientallen miljoenen euro’s weggelegd voor eventuele schadeclaims aan de netbeheerder na een juridisch conflict over de aanleg van hoogspanningsmasten. Vorig jaar oordeelde een rechter dat de schadeclaims mogelijk niet betaald hoeven te worden. Daarop kwam het gereserveerde geld vrij als winst, waardoor de winst in het afgelopen jaar hoger uitpakte dan verwacht. “Het winstverschil van toen en nu wordt meer dan verklaard door de impact van het wegvallen van de Wintrack II-voorziening”, zegt het bouwbedrijf in het rapport van vandaag.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.