Wateroverlast

Garage, winkelpand en vaarweg bezwijken onder zomerbuien

hengelo wateroverlast
Ook in Hengelo ontstonden zorgen. Winkelpanden werden ontruimd omdat een overkapping dreigde in te storten stond door opgehoopt regenwater. ANP / Hollandse Hoogte / Ginopress

Zware windstoten in het westen en wateroverlast in het oosten: eerder deze week werd de gebouwde omgeving op meerdere plekken in Nederland op de proef gesteld. Een parkeergarage overstroomde in Purmerend, de scheepvaart bij Ommen werd gestremd en in Enschede stortte een winkelpand in.    

“In de loop van zondagochtend viel bij Purmerend een gigantische klap regen in een vrije korte tijd”, vertelt woordvoerder Marko Cortel van het waterschap Hollands Noorderkwartier tegenover Infrasite. Een garage in de stad overstroomde als gevolg. De veertig auto’s in de parkeerkelder van het zogeheten Triton-gebouw “kunnen als verloren worden beschouwd”, liet NH Nieuws op zondag weten.

Ook op andere plaatsen in Nederland ontstond wateroverlast. In Enschede kwam het dak van een winkelpand naar beneden, vermoedelijk door een grote hoeveelheid regenwater. Een deel van de A27 tussen Geertruidenberg en Nieuwendijk liep onder en werd drooggepompt. Het peil van de Overijsselse Vecht was zo hoog dat het waterschap Vechtstromen de pleziervaart tussen Ommen en de Duitse grens stremde.

Purmerendse parkeergarage

Bij zware regenval is het op veel plekken aan pompgemalen om overstromingen te voorkomen. Zo ook in Purmerend, waar dit weekend volgens Marko Cortel van het plaatselijke waterschap minstens 60 millimeter regen viel in ongeveer twee uur tijd. “In stedelijke gebieden als deze stroomt het water van daken, wegen en bermen door naar sloten en vijvers, waarna gemalen het peil verlagen door water weg te pompen.”

Dat laatste is niet altijd genoeg om gebouwen en straten droog te houden. Op zondag ging het mis in de woonwijk Wheermolen. Water stroomde een parkeergarage in en dompelde tientallen auto’s onder. De oorzaak is volgens Cortel een combinatie van de regenval en de ligging van de garage. “De luchtsleuf van de parkeerkelder komt net uit boven een vijver. Door de regenval kwam het water in de vijver omhoog en stroomde het water de luchtsleuf in.”

Het probleem had voorkomen kunnen worden als de garage anders was gebouwd, denkt Cortel. “Ontwikkelaars zijn echter niet verplicht om de constructie van gebouwen te overleggen met het waterschap. Ze kunnen altijd aankloppen bij het waterschap voor advies over waterbeheer, maar dat hoeft niet. We willen het wel. En we zouden het heel fijn vinden als ons advies werd opgevolgd.

Hoewel de volgelopen garage dus niet onder het beheer valt van het waterschap, kwam de organisatie desalniettemin te hulp. “De brandweer wilde de garage in om te kijken of ze auto’s konden redden. Dat had pas na drie dagen gekund als we het gemaal bij de woonwijk zijn werk hadden laten doen. Met een noodpomp konden ze de volgende ochtend nog naar binnen, dus hebben we het peil daarmee versneld verlaagd.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.