N206. Foto: provincie Zuid-Holland

Ophoogmateriaal Beaumix volgens de regels gebruikt in N206

Foto: nieuwsbericht provincie Zuid-Holland

De bouwstof Beaumix voldoet aan de wettelijke eisen en is door Boskalis rechtmatig toegepast bij de aanleg van de N206 bij Katwijk. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat de provincie Zuid-Holland liet uitvoeren.

Boskalis heeft het ophoogmateriaal zelf ontwikkeld op basis van bodemas. Het gebruik ervan is in 2018 goedgekeurd door Rijkswaterstaat. De bouwstof wordt gebruikt als ophoogmateriaal en voorbelasting bij het wegenproject. In de bij Katwijk gebruikte Beaumix werd door omwonenden echter plastic en verbrande batterijen aangetroffen. Die meldingen waren voor de provincie Zuid-Holland reden om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren.

Antea nam die klus voor zijn rekening, schrijft de provincie. “Zij hebben onderzoek gedaan naar de aanwezigheid en het gehalte zware metalen (waaronder antimoon), anionen (zouten en zuren) en de kankerverwekkende stof PAK in de Beaumix. Uit het onderzoek blijkt dat het gehalte van deze stoffen niet hoger is dan de wettelijk toegestane normen die daarvoor gelden. De provincie heeft geen wettelijke grond om handhavend op te treden.”

Batterijen in bodemassen

Het onderzoek in Katwijk heeft bijgedragen aan een landelijke discussie over het gebruik van Beaumix. “De bouwstof wordt op meer plekken toegepast en het gebruik ervan is gereguleerd via landelijke wetgeving. Het college van B&W van Katwijk heeft dan ook een brief gestuurd aan de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat waarin zij aandacht vraagt voor het voorkomen van batterijen in bodemassen. De staatssecretaris heeft daarop aangegeven te onderzoeken hoe de regels voor aanwezigheid van batterijen in Beaumix kunnen worden aangescherpt. De provincie zal dit met interesse volgen en daar waar nodig input voor geven.”

De provincie Zuid-Holland is naast toezichthouder ook opdrachtgever van het project N206. Binnen de provincie zijn die twee taken gescheiden. Als opdrachtgever heeft de provincie “een extern ketenonderzoek laten uitvoeren naar het gehele proces van productie tot en met het transport van Beaumix naar de Tjalmaweg. Uit dit ketenonderzoek blijkt dat betrokken partijen van productie tot en met het transport de juiste stappen hebben genomen. Het werk aan de Tjalmaweg gaat door zoals gepland”, eindigt de provincie haar toelichting.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.