Waterinnovatieprijs. Foto: Unie van Waterschappen

Energie Damwand en roterend duikerschot winnen Waterinnovatieprijs

Waterinnovatieprijs. Foto: Unie van Waterschappen (Jane Alblas)

Wat hebben een damwand die als waterkering dient én thermische energie levert en een roterend kunststof duikerschot met elkaar gemeen? Deze noviteiten zijn allebei beloond met de Waterinnovatieprijs 2021.

De winnaars van in totaal vier categorieën en de publieksprijs werden donderdag bekendgemaakt tijdens het Waterinnovatiefestival. In de categorie ‘Aanpassen aan weersextremen’ ging het door waterschap De Dommel ontwikkelde kunststof roterende duikerschot met de prijs aan de haal. Het schot kan goedkoop, duurzaam en eenvoudig worden geplaatst in de constructies die wateren met elkaar verbinden. Het schot maakt het mogelijk om water langer en beter vast te houden in het door droogte geteisterde werkgebied van De Dommel. De jury vindt de innovatie niet alleen ingenieus en betekenisvol, maar ziet ook mogelijkheden om deze op grote schaal toe te passen.

Potentie van warmte uit water

De Energie Damwand van Crux Engineering wint de prijs omdat er twee belangrijke vliegen in één klap mee worden geslagen. De damwand kan namelijk niet alleen worden ingezet als waterkering. In combinatie met een warmtepomp zorgt deze ook voor de levering van thermische energie uit oppervlaktewater. Volgens de jury “geeft de Energie Damwand een gezicht aan de grote potentie van warmte uit water. Ook prijst de jury de cross-sectorale benadering: de innovatie brengt twee werelden samen en wint daarom de Waterinnovatieprijs in de categorie ‘Klimaatneutraliteit’.”

Data uit rioolwater

In de categorie ‘Gezond water en gezonde bodem’ won AdOx, een aan de TU Delft ontwikkelde methode om medicijnresten uit afvalwater te zuiveren. En Big Brown Data, een manier om informatie over de verspreiding van het coronavirus uit rioolwater te halen, won in de categorie ‘Waterschap van de toekomst’. Dit betreft een samenwerking van alle 21 waterschappen en het RIVM. De jury van de Waterinnovatieprijs ziet namelijk veel potentie voor het halen van data uit rioolwater. Tot slot de categorie waar de jury niets van hoefde te vinden: de publieksprijs werd gewonnen door de Superkritische vergassing van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Energie Damwand en roterend duikerschot winnen Waterinnovatieprijs | Infrasite
Waterinnovatieprijs. Foto: Unie van Waterschappen

Energie Damwand en roterend duikerschot winnen Waterinnovatieprijs

Waterinnovatieprijs. Foto: Unie van Waterschappen (Jane Alblas)

Wat hebben een damwand die als waterkering dient én thermische energie levert en een roterend kunststof duikerschot met elkaar gemeen? Deze noviteiten zijn allebei beloond met de Waterinnovatieprijs 2021.

De winnaars van in totaal vier categorieën en de publieksprijs werden donderdag bekendgemaakt tijdens het Waterinnovatiefestival. In de categorie ‘Aanpassen aan weersextremen’ ging het door waterschap De Dommel ontwikkelde kunststof roterende duikerschot met de prijs aan de haal. Het schot kan goedkoop, duurzaam en eenvoudig worden geplaatst in de constructies die wateren met elkaar verbinden. Het schot maakt het mogelijk om water langer en beter vast te houden in het door droogte geteisterde werkgebied van De Dommel. De jury vindt de innovatie niet alleen ingenieus en betekenisvol, maar ziet ook mogelijkheden om deze op grote schaal toe te passen.

Potentie van warmte uit water

De Energie Damwand van Crux Engineering wint de prijs omdat er twee belangrijke vliegen in één klap mee worden geslagen. De damwand kan namelijk niet alleen worden ingezet als waterkering. In combinatie met een warmtepomp zorgt deze ook voor de levering van thermische energie uit oppervlaktewater. Volgens de jury “geeft de Energie Damwand een gezicht aan de grote potentie van warmte uit water. Ook prijst de jury de cross-sectorale benadering: de innovatie brengt twee werelden samen en wint daarom de Waterinnovatieprijs in de categorie ‘Klimaatneutraliteit’.”

Data uit rioolwater

In de categorie ‘Gezond water en gezonde bodem’ won AdOx, een aan de TU Delft ontwikkelde methode om medicijnresten uit afvalwater te zuiveren. En Big Brown Data, een manier om informatie over de verspreiding van het coronavirus uit rioolwater te halen, won in de categorie ‘Waterschap van de toekomst’. Dit betreft een samenwerking van alle 21 waterschappen en het RIVM. De jury van de Waterinnovatieprijs ziet namelijk veel potentie voor het halen van data uit rioolwater. Tot slot de categorie waar de jury niets van hoefde te vinden: de publieksprijs werd gewonnen door de Superkritische vergassing van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam