Een nieuw meer voor de kust kan Nederland nog 200 jaar droog houden

zandmotor meer voor de kust
Foto ter illustratie. Werkzaamheden voor de aanleg van de Zandmotor in 2011. Net zoals voor dit kunstmatige schiereiland zou er voor het nieuwe meer een kunstmatige kustlijn nodig zijn. Joop van Houdt / Beeldarchief Rijkswaterstaat

Hoe houden we Nederland droog als de zeespiegel over een paar honderd jaar met enkele meters stijgt? De aanleg van een groot nieuw meer voor de opslag van rivierwater is een veelbelovende optie, valt maandag te lezen in een rapport van tientallen ingenieurs, waterbouwers en kennisinstellingen. Ook het uitbreiden van keringen, sluizen en pompen maakt volgens hen een goede kans. Hetzelfde kan nog niet gezegd worden voor de verhuizing van gebouwen en infrastructuur naar hoger gelegen plekken. “Daar is meer onderzoek voor nodig.”  

U las zojuist de inleiding van het artikel. Wilt u verder lezen?

Bent u al abonnee?

Inloggen

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Een nieuw meer voor de kust kan Nederland nog 200 jaar droog houden | Infrasite

Een nieuw meer voor de kust kan Nederland nog 200 jaar droog houden

zandmotor meer voor de kust
Foto ter illustratie. Werkzaamheden voor de aanleg van de Zandmotor in 2011. Net zoals voor dit kunstmatige schiereiland zou er voor het nieuwe meer een kunstmatige kustlijn nodig zijn. Joop van Houdt / Beeldarchief Rijkswaterstaat

Hoe houden we Nederland droog als de zeespiegel over een paar honderd jaar met enkele meters stijgt? De aanleg van een groot nieuw meer voor de opslag van rivierwater is een veelbelovende optie, valt maandag te lezen in een rapport van tientallen ingenieurs, waterbouwers en kennisinstellingen. Ook het uitbreiden van keringen, sluizen en pompen maakt volgens hen een goede kans. Hetzelfde kan nog niet gezegd worden voor de verhuizing van gebouwen en infrastructuur naar hoger gelegen plekken. “Daar is meer onderzoek voor nodig.”  

U las zojuist de inleiding van het artikel. Wilt u verder lezen?

Bent u al abonnee?

Inloggen

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.