KLIMAATAKKOORD

MKB Infra treedt toe tot De Groene Koers

Betonauto (bron: De Groene Koers)

MKB Infra heeft zich met ingang van 1 juni 2022 aangesloten bij De Groene Koers. Dat is een initiatief van Bouwend Nederland en andere organisaties die als doel hebben het toewerken naar een uitstootvrije bouwsector in 2030.

MKB Infra vertegenwoordigt een belangrijk deel van de infrabedrijven die invulling willen geven aan het Klimaatakkoord. Dat is ook het doel van De Groene Koers, een initiatief dat in 2020 van start ging. De Groene Koers (DGK) is een initiatief van Bouwend Nederland, BMWT, CUMELA, VHG en nu dus MKB Infra. Doel is het snel toewerken naar een meer uitstootvrije sector in 2030, zeggen de oprichters.

Het Nieuwe Draaien

‘Mobiele werktuigen en materieel in de Bouw, Infra & Groen zullen steeds minder emissies, zoals CO2, NOx en fijnstof moeten uitstoten om klimaatdoelstellingen te realiseren. We dragen op deze manier bij aan de praktische invulling van: Klimaatakkoord, Schone Lucht Akkoord, Green Deal Duurzame Logistiek in de Bouw, Green Deal Het Nieuwe Draaien en Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (ZES).’

Focus

Dat zijn ook de waarden waar de leden van MKB Infra voor staan. Ook naar opdrachtgevers toe wil MKB Infra met De Groene Koers duidelijk maken waar de infrasector voor staat. ‘Aanbestedende overheden overvragen bouwbedrijven regelmatig. Bijvoorbeeld door emissievrij werken te verlangen terwijl de laadinfrastructuur niet binnen de gestelde termijn geregeld kan worden. Of ze wensen dat op hun project uitsluitend emissievrije machines draaien. Door de focus zo scherp te stellen, worden andere manieren om emissies te reduceren ondergewaardeerd.’

Yamaha

MKB Infra-voorzitter Philip van Nieuwenhuizen: ‘De wil is er om nieuwe technieken te adapteren. Dat zien we bij al onze leden en ook bij onze gastheer voor de ondertekening, Aannemingsbedrijf Van der Meer BV.’ Het bedrijf uit Benthuizen werkte een jaar lang met de leverancier aan de ontwikkeling van een elektrische Yamaha UMX die makkelijk te koppelen is aan de GKB-kunstgrasborstel. Plus dat deze golfkart/servicewagentje de gewenste acht uur draait. ‘Kenmerkend is dat het bedrijf de opgedane ervaring graag deelt met collega’s, zodat ook zij ook van hun knowhow kunnen profiteren,’ zegt Van Nieuwenhuizen. En daarmee geeft hij een van de redenen aan waarom het voor MKB Infra belangrijk was om toe te treden tot De Groene Koers: samen optrekken, kennis verbreden en goede voorbeelden een podium geven.

LEES OOK:

Bouwend Nederland blij met infra-impuls in regeerakkoord

270 miljoen euro voor uitstootvrije bouwmachines

Auteur: Redactie