Bouwend Nederland blij met infra-impuls in regeerakkoord

Bord werk in uitvoering
Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Bouwend Nederland is tevreden met de plannen van het nieuwe kabinet voor onder meer infrastructuur, stikstof en de energietransitie. De brancheorganisatie vraagt zich wel af of de investeringen voldoende zijn om ook de vernieuwing en uitbreiding van infrastructuur vorm te geven.

Na het uitdelen van een compliment aan het coalitie-akkoord, stelt Bouwend Nederland dat alle onderwerpen waar de organisatie aandacht voor heeft gevraagd terug te vinden zijn in de plannen. “De komende tijd gaan we graag in gesprek met het nieuwe kabinet om te zorgen voor een concrete uitwerking van de plannen.”

“We zijn blij dat er elk jaar 1,25 miljard euro wordt uitgegeven voor het inlopen van achterstanden bij beheer en onderhoud van onze wegen, spoor, bruggen, viaducten en vaarwegen en voor het onderhouden, renoveren en vervangen ervan.” Ook de 7,5 miljard euro die de komende tien jaar wordt gestoken in het bereikbaar maken van nieuwe woningen kan op instemming rekenen. Net als het geld dat er komt voor meer waterveiligheid en laadinfrastructuur.

Zorgen om vernieuwing en uitbreiding

Toch wordt er ook een kanttekening geplaatst omdat de investeringen in infra zijn gericht op onderhoud en renovatie. “Bouwend Nederland maakt zich wel zorgen of er voldoende ruimte is voor vernieuwing en uitbreiding om ons land bereikbaar en economisch aantrekkelijk te houden. Hiervoor is bij de uitwerking van de plannen extra aandacht nodig.”

Bouwend Nederland is verder enthousiast over het feit dat er vele miljarden in het oplossen van de stikstofproblematiek worden gestoken. De brancheorganisatie pleit er wel voor dat die middelen vanaf volgend jaar al beschikbaar komen. Daarnaast is Bouwend Nederland “blij met de stevige aandacht voor de uitvoering van het Klimaatakkoord”, wat is vertaald in 35 miljard euro voor de klimaattransitie in de komende tien jaar. Dit geld word onder meer besteed om energie-infrastructuur aan te leggen, zoals voor elektriciteit, warmte, waterstof en CO2.

Lees ook: Nieuw kabinet trekt 1,25 miljard euro uit voor beheer en onderhoud infrastructuur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam