Brug over Schelde-Rijnkanaal. Foto: Rijkwaterstaat

Rijkswaterstaat inspecteert tien Zeeuwse bruggen

Brug over Schelde-Rijnkanaal. Foto: Rijkwaterstaat

In de maanden augustus en september worden tien rijksbruggen in Zeeland geïnspecteerd. Dit vormt de opmaat naar het groot onderhoud van deze objecten.

De bruggen die worden geïnspecteerd zijn de twee Bathse bruggen, de twee Kreekrakbruggen en de Leidingenbrug, Postbrug, Slaakbrug, Tholensebrug, Vlakebrug en Vossemeersebrug. Ze zijn gebouwd in de jaren ’70, ’80 en ’90 van de vorige eeuw en verschillende onderdelen naderen het einde van hun levensduur, legt Rijkwaterstaat uit.

Beton- en asfaltmonsters nemen

“Alle onderdelen van de brug worden geïnspecteerd: de steunpunten, voegovergangen, betonconstructies, het rijdek, de verflaag, damwanden, elektrotechnische installaties en de terreinen rondom bruggen. Het gaat om visuele inspecties, maar ook om het nemen van betonmonsters, asfaltmonsters en bijvoorbeeld ultrasoon onderzoek van het rijdek.”

De inspectie kan per brug tot twee weken in beslag nemen. Hinder voor weggebruikers en vaarweggebruikers kan daarbij niet worden voorkomen. In sommige gevallen vinden er avond- en nachtafsluitingen plaats en in andere gevallen wordt het verkeer over één rijstrook geleid.

Foto: Rijkswaterstaat

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.