Kogerpolderbrug. Foto: provincie Noord-Holland

‘Pratende’ brug in de race voor award

Kogerpolderbrug. Foto: provincie Noord-Holland

De Noord-Hollandse Kogerpolderbrug dingt als één van de tien innovaties mee naar de Computable Award. De brug maakt kans op de prijs omdat deze zelf aan kan geven wanneer er onderhoud nodig is.

De Kogerpolderbrug ligt bij West-Graftdijk en verbindt de N246 met de N244 richting Alkmaar. De provincie Noord-Holland spreekt van een unieke brug, al merken weggebruikers daar weinig van. Het kunstwerk kan sinds vorig jaar namelijk zelf vaststellen en doorgeven dat er onderhoud moet plaatsvinden. Een soort Fitbit voor bruggen, aldus de provincie. De werking wordt als volgt uitgelegd.

“Het geheim van de ‘pratende brug’ zit hem in sensoren die tijdens de bouw van de brug op strategische plekken in het beton zijn geplaatst. Zoals bijvoorbeeld in de liggers bij het wegdek en in de wand van de basculekelder op de waterlijn. De sensoren meten de temperatuur, vochtigheid en het ontstaan van corrosie op het staal in het beton. De meetgegevens gaan weer via een draadloos netwerk naar een centraal platform. Als dan een afwijking van de toegestane norm wordt ontdekt, verschijnt dit op een beeldscherm. Hierdoor kan de provincie tijdig ingrijpen.”

Levensduur brug wordt verlengd

De provincie ziet in deze methode een goede manier om te besparen op onderhoud. Renovaties hoeven niet plaats te vinden als men denkt dat ze nodig zijn, maar alleen als daar zekerheid over is. Tegelijk wordt het veel makkelijker om kritieke of zelfs onherstelbare schades te voorkomen. Deze aanpak scheelt in de kosten, verlengt de levensduur van de brug, garandeert de veiligheid en zorgt voor minder overlast voor gebruikers en omwonenden. Niet verrassend dus dat de provincie ook mogelijkheden voor andere bruggen ziet.

“Het toepassen van betonsensoren in een brug was een pilotproject. De provincie werkte hiervoor samen met Dura Vermeer, hoofdaannemer van het project N244-N246 waar de Kogerpolderbrug onderdeel vanuit maakte. Deze aannemer werkte al geruime tijd met T-Systems, die de sensoren en het platform levert. Het voorstel om de Kogerpolderbrug van sensoren te voorzien paste perfect bij de provincie, die innovatie hoog in het vaandel heeft staan. In de toekomst volgen er vast meer pratende bruggen. De provincie heeft een groot aantal bruggen die gebouwd zijn in de periode 1935-1960. Deze zijn de komende jaren aan groot onderhoud of vervanging toe en bekeken wordt of daar ook sensoren kunnen worden toegepast.”

Prijs voor IT-innovaties

Intussen is er in elk geval alvast erkenning voor de innovatie, nu deze net als negen andere concepten is genomineerd voor een Computable Award. Deze prijs wordt voor de zestiende keer uitgereikt als beloning voor IT-innovaties. Er kan tot en met 10 oktober worden gestemd en de winnaar wordt in november bekendgemaakt.

Lees ook: Rijkwaterstaat wil met infrasector aan broodnodige innovatie werken

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.