Plan Buiteneiland

Amsterdam geeft plannen vrij voor laatste IJburg-eiland

Afbeelding: gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft de eerste plannen bekend gemaakt voor Buiteneiland, het sluitstuk van de IJburg-eilanden aan de oostkant van de stad. Het eiland wordt circulair gebouwd, de grond komt uit andere bouwprojecten. Na de inspraakperiode wordt het definitieve plan in het voorjaar van 2021 vastgesteld.

Buiteneiland wordt een groen en langgerekt eiland in het IJmeer met voorzieningen voor sport, kunst en cultuur. Het nieuwe stadsdeel van 45 hectare krijgt vooral een recreatieve functie met veel nieuwe natuur, water en hoogteverschillen. Aan de noordkant, waar de meeste golven zijn, komt veel steen, aan de zuidkant is vooral riet gepland. Mogelijk komen er ook maximaal 500 woningen, maar dat staat nog niet vast.

De opzet is dat Buiteneiland een energieneutraal of zelfs energieleverend eiland wordt. Voor alle bouwwerken wil de gemeente biobased materialen gebruiken. Het eiland wordt met een brug naar Strandeiland ontsloten. Er wordt ook nog gekeken naar mogelijkheden voor een tweede ontsluiting en naar een veerverbinding.

Fasering IJburg

De gemeente verwacht zo’n twintig jaar nodig te hebben om het gehele eiland aan te leggen. Tussentijds zullen dan al wel eerder delen opgeleverd worden. De aanleg zou in 2022 of 2023 moeten starten. Omwonenden en belanghebbenden kunnen tot het einde van het jaar reageren op de voorlopige plannen.

IJburg aan de oostkant van Amsterdam bestaat uit zes eilanden, waarop in totaal zo’n 20.000 woningen voor 50.000 bewoners worden gebouwd. De ontwikkeling van de eerste fase – met daarin Steigereiland, Rieteiland en Haveneiland – is bijna klaar. De tweede fase is nu in ontwikkeling. Hierin worden Centrumeiland, Strandeiland en Buiteneiland aangelegd. Ook komen er verbindingen tussen de nieuwe eilanden met Haveneiland.

Auteur: Redactie Infrasite