Poel (bron: gemeente Tilburg/foto: Dolph Cantrijn)
BEDREIGING

Weekendspecial: Tilburg gaat exoten met schepnetje te lijf 

Een van de 37 poelen foto Dolph Cantrijn

In de infrasector zijn er inmiddels tal van initiatieven om de natuur te ontzien. Aannemers letten er op dat ze bij het maaien vlinders niet storen, provincies laten natuurbruggen bouwen om de dieren de ruimte te geven om te trekken. En onlangs nog nam Amsterdam een brug in gebruik die tevens een hotelfunctie heeft voor tal van diersoorten. Maar in Tilburg gaan ze de dieren juist te lijf. Nou ja, sommige dieren dan.

De dieren waar Tilburg het op gemunt heeft zijn de wat genoemd wordt invasieve exoten. Het gaat om beestjes die van nature in Nederland niet voorkomen en een bedreiging vormen voor onze inheemse dieren. Wat in de mensenwereld streng verboden is, gebeurt hier wel: discriminatie. De exoten worden zelfs gevangen en verwijderd.

Poelkikker

Tilburg heeft vorig jaar laten onderzoeken in hoeveel poelen de exoten zitten en hoeveel het er zijn. Het gaat veelal om dieren die geïmporteerd zijn uit verre landen en hier in aquaria zijn beland: vissen, schilpadjes en andere soorten, maar ook plantjes. De exoten vormen een ernstige bedreiging voor Nederlandse dieren als de kamsalamander, boomkikker, knoflookpad en de poelkikker. Vandaar dat de gemeente ze liever ziet gaan dan komen.

Bij het vertrek worden ze nu een handje geholpen door ecologen van Natuurbalans – Limes Divergens BV. Vergeleken met de mensenwereld worden ze in feite het land uitgezet. Met schepnetjes verwijderen de natuurdeskundigen de exoten uit 37 Tilburgse poelen. Ze vangen voornamelijk vissen en kreeften en ze halen waterplanten weg. Dat er in Tilburg zoveel inheemse soorten leven, is vrij uniek in Nederland. De gemeente is daarom al jaren bezig om deze soorten goed te beschermen.

Kamsalamander (bron: Wikimedia Commons)
Kamsalamander (bron: Wikimedia Commons)

Dierenwinkel

Tilburg drukt inwoners die hun aquarium beu zijn de vissen, schilpadjes en andere soorten niet zomaar in de natuur uit te zetten. Een beter plan is op zoek te gaan naar iemand die de dieren wil overnemen of een gang naar de dierenwinkel. Hetzelfde geldt voor de plantjes. Deze dieren en planten lijken onschuldig, maar kunnen dus behoorlijke schade aanbrengen onder de inheemse dier- en plantsoorten, zegt de gemeente. Dat lijkt een waarschuwing die niet alleen Tilburg aangaat, maar ook de rest van het land.

Lees ook:

Gebr. Van Kessel haalt Vlinderstichting in huis

Weekendspecial: De Amstelstroombrug is er ook voor de dieren

Auteur: Redactie