fnv actie bouw en infra rotterdam
Vakbondsactie

‘Laten we hopen dat werkgevers iets geven en het niet tot stakingen komt’

De actie van de FNV op de bouwplaats van 'De Kuil' in Rotterdam (9 november 2023). Promedia Group

Medewerkers in de bouw en infra voeren op donderdag actie op een bouwplaats in Rotterdam. De FNV organiseert de bijeenkomst omdat de cao-onderhandelingen volgens de vakbond stroef verlopen. Het is geen staking, vertellen vertegenwoordigers op locatie tegenover Infrasite, maar wel een signaal. “Laten we hopen dat de werkgevers iets geven het ook niet tot stakingen komt.” 

De cao-onderhandelingen zijn vorige maand begonnen. Vakbonden en werkgeversorganisaties zitten in de komende weken nog een paar keer aan tafel om te overleggen wat er op 1 januari 2024 voor medewerkers en werkgevers verandert. Op die dag moet de nieuwe cao ingaan. Maar over loonsverhogingen, reiskostenvergoedingen en andere arbeidsvoorwaarden zijn de onderhandelaars het niet eens.

De FNV wil onder andere een loonsverhoging van tien procent en honderd euro extra salaris per maand voor alle medewerkers in de bouw en infra. Dat zou een “eerlijke” compensatie zijn voor de inflatie en verminderde koopkracht van de afgelopen jaren. De werkgeversorganisaties, waaronder Bouwend Nederland, zeggen dat bedrijven geen ruimte hebben voor een dergelijke loonsverhoging. Werkgevers zouden al onder druk staan door bijvoorbeeld hogere rentes, bouwkosten, meer stikstofproblematiek en krapte op het energienet.

De onderhandelaars komen er tot nu toe niet uit. Daarom staan leden en bestuurders van de FNV op donderdag op de bouwplaats van het woningbouwproject ‘De Kuil’ in Rotterdam. Niet om te staken, vertelt vakbondbestuurder Sengul Sözen tegenover Infrasite, maar om aandacht te vragen voor de onderhandelingen. Zij en haar collega Robert Soeterboek spreken enkele tientallen medewerkers toe. “Alles wordt duurder”, zegt Sözen. “Nu jullie nog.”

Aandacht voor arbeidsvoorwaarden

“We willen zichtbaar zijn”, legt ze na de toespraak aan Infrasite uit. Daarom koos de FNV een van de grotere bouwplaatsen in Rotterdam als locatie voor de actie. Hier lopen medewerkers rond van Heijmans en verschillende onderaannemers. Niet iedereen blijft plakken voor de bijeenkomst van de vakbond, maar sommigen lijken aandachtig mee te luisteren terwijl ze in de rij staan voor een broodje van de kraam — uiteraard op kosten van de FNV.

Een van de toekijkers is Remco van den Beemd, werkzaam voor het woningbouwbedrijf Vorm. “Ik wil gewoon een goede cao”, vertelt hij. “Het heeft veel te lang moeten wachten. Medewerkers mogen ook wel eens profiteren van die miljoenen winst bij de grote bouwbedrijven.”

Een signaal afgeven

Ook de werkgeversorganisaties hebben eerder aangegeven dat ze een “eerlijke” salarisverhoging belangrijk vinden. Maar over de betekenis van “eerlijk” zijn de vakbonden en werkgevers het nog niet eens. Het doel is om er voor het einde van het jaar uit te komen. Lukt dat niet, dan zijn stakingen niet ondenkbaar, zegt FNV-adviseur Robert Soeterboek op donderdag in Rotterdam. Hij vindt het hoe dan ook belangrijk dat medewerkers in de bouw en infra samen een signaal afgeven. De FNV organiseerde eerder deze week twee vergelijkbare acties in Amsterdam en Loppersum.

Leer-werkstudenten en arbeidsmigranten

Geld is niet het enige dat tijdens de onderhandelingen ter discussie staat. Veel van de onderwerpen die worden besproken zijn terug te lezen in de voorstellen van de werkgevers en vakbonden. Vakbondbestuurder Sengul Sözen geeft een voorbeeld. “We willen ook dat leer-werkstudenten die een dag per week op school zitten, worden doorbetaald op deze dag. Dat is belangrijk om jonge mensen aan te trekken en uiteindelijk de werkdruk van andere medewerkers te verminderen.”

Daarnaast moet er gekeken worden naar de arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten, vindt de FNV. Die arbeidsomstandigheden zijn namelijk ook van invloed op de veiligheid en werkervaring van andere bouwplaatsmedewerkers die met arbeidsmigranten samenwerken, zegt Sözen.

Er zijn raakvlakken

Dat laatste is iets waar de werkgeversorganisaties tijdens de derde onderhandelingsgesprekken in oktober mee instemden. De onderhandelaars waren het er toen bovendien over eens dat het belangrijk is dat bedrijven genoeg middelen krijgen om nieuwe medewerkers op te leiden. De partijen proberen raakvlakken te vinden, vertelde vakbondbestuurder Hans Crombeen eerder tegenover Infrasite. Uiteindelijk moet er worden samengewerkt om de cao vast te stellen, stemt Sözen in.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

‘Laten we hopen dat werkgevers iets geven en het niet tot stakingen komt’ | Infrasite
fnv actie bouw en infra rotterdam
Vakbondsactie

‘Laten we hopen dat werkgevers iets geven en het niet tot stakingen komt’

De actie van de FNV op de bouwplaats van 'De Kuil' in Rotterdam (9 november 2023). Promedia Group

Medewerkers in de bouw en infra voeren op donderdag actie op een bouwplaats in Rotterdam. De FNV organiseert de bijeenkomst omdat de cao-onderhandelingen volgens de vakbond stroef verlopen. Het is geen staking, vertellen vertegenwoordigers op locatie tegenover Infrasite, maar wel een signaal. “Laten we hopen dat de werkgevers iets geven het ook niet tot stakingen komt.” 

De cao-onderhandelingen zijn vorige maand begonnen. Vakbonden en werkgeversorganisaties zitten in de komende weken nog een paar keer aan tafel om te overleggen wat er op 1 januari 2024 voor medewerkers en werkgevers verandert. Op die dag moet de nieuwe cao ingaan. Maar over loonsverhogingen, reiskostenvergoedingen en andere arbeidsvoorwaarden zijn de onderhandelaars het niet eens.

De FNV wil onder andere een loonsverhoging van tien procent en honderd euro extra salaris per maand voor alle medewerkers in de bouw en infra. Dat zou een “eerlijke” compensatie zijn voor de inflatie en verminderde koopkracht van de afgelopen jaren. De werkgeversorganisaties, waaronder Bouwend Nederland, zeggen dat bedrijven geen ruimte hebben voor een dergelijke loonsverhoging. Werkgevers zouden al onder druk staan door bijvoorbeeld hogere rentes, bouwkosten, meer stikstofproblematiek en krapte op het energienet.

De onderhandelaars komen er tot nu toe niet uit. Daarom staan leden en bestuurders van de FNV op donderdag op de bouwplaats van het woningbouwproject ‘De Kuil’ in Rotterdam. Niet om te staken, vertelt vakbondbestuurder Sengul Sözen tegenover Infrasite, maar om aandacht te vragen voor de onderhandelingen. Zij en haar collega Robert Soeterboek spreken enkele tientallen medewerkers toe. “Alles wordt duurder”, zegt Sözen. “Nu jullie nog.”

Aandacht voor arbeidsvoorwaarden

“We willen zichtbaar zijn”, legt ze na de toespraak aan Infrasite uit. Daarom koos de FNV een van de grotere bouwplaatsen in Rotterdam als locatie voor de actie. Hier lopen medewerkers rond van Heijmans en verschillende onderaannemers. Niet iedereen blijft plakken voor de bijeenkomst van de vakbond, maar sommigen lijken aandachtig mee te luisteren terwijl ze in de rij staan voor een broodje van de kraam — uiteraard op kosten van de FNV.

Een van de toekijkers is Remco van den Beemd, werkzaam voor het woningbouwbedrijf Vorm. “Ik wil gewoon een goede cao”, vertelt hij. “Het heeft veel te lang moeten wachten. Medewerkers mogen ook wel eens profiteren van die miljoenen winst bij de grote bouwbedrijven.”

Een signaal afgeven

Ook de werkgeversorganisaties hebben eerder aangegeven dat ze een “eerlijke” salarisverhoging belangrijk vinden. Maar over de betekenis van “eerlijk” zijn de vakbonden en werkgevers het nog niet eens. Het doel is om er voor het einde van het jaar uit te komen. Lukt dat niet, dan zijn stakingen niet ondenkbaar, zegt FNV-adviseur Robert Soeterboek op donderdag in Rotterdam. Hij vindt het hoe dan ook belangrijk dat medewerkers in de bouw en infra samen een signaal afgeven. De FNV organiseerde eerder deze week twee vergelijkbare acties in Amsterdam en Loppersum.

Leer-werkstudenten en arbeidsmigranten

Geld is niet het enige dat tijdens de onderhandelingen ter discussie staat. Veel van de onderwerpen die worden besproken zijn terug te lezen in de voorstellen van de werkgevers en vakbonden. Vakbondbestuurder Sengul Sözen geeft een voorbeeld. “We willen ook dat leer-werkstudenten die een dag per week op school zitten, worden doorbetaald op deze dag. Dat is belangrijk om jonge mensen aan te trekken en uiteindelijk de werkdruk van andere medewerkers te verminderen.”

Daarnaast moet er gekeken worden naar de arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten, vindt de FNV. Die arbeidsomstandigheden zijn namelijk ook van invloed op de veiligheid en werkervaring van andere bouwplaatsmedewerkers die met arbeidsmigranten samenwerken, zegt Sözen.

Er zijn raakvlakken

Dat laatste is iets waar de werkgeversorganisaties tijdens de derde onderhandelingsgesprekken in oktober mee instemden. De onderhandelaars waren het er toen bovendien over eens dat het belangrijk is dat bedrijven genoeg middelen krijgen om nieuwe medewerkers op te leiden. De partijen proberen raakvlakken te vinden, vertelde vakbondbestuurder Hans Crombeen eerder tegenover Infrasite. Uiteindelijk moet er worden samengewerkt om de cao vast te stellen, stemt Sözen in.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.