bouw infra algemeen
Bouw en infra

Geen afspraken over loonsverhoging tijdens tweede cao-onderhandeling

Foto ter impressie. Sloopwerkzaamheden bij het Forum-gebouw op de Lijnbaan in Rotterdam (september 2018). Shutterstock / Frans Blok

Tijdens de tweede onderhandelingsronde voor de nieuwe cao zijn deze week geen afspraken gemaakt over loonsverhogingen. De vakbonden en werkgeversorganisaties zijn het erover eens dat medewerkers een “eerlijke” stijging verdienen, maar over hoeveel dat precies moet worden, lopen de meningen uiteen.

De vakbonden FNV en CNV vragen sinds begin oktober om loonsverhogingen van tien procent en acht procent voor alle medewerkers in de bouw en infra, plus een vast bedrag van 100 euro bruto extra per maand. Dat de werkgeversorganisaties daar niet om staan te springen, wordt deze week opnieuw bevestigd tijdens de tweede onderhandelingsronde op maandagmiddag.

“Het verloopt stroef”, zegt werkgeversorganisatie Bouwend Nederland in een reactie. “De vakbonden blijven zich vasthouden aan voorstellen die leiden tot een loonkostenstijging die voor werkgevers onbespreekbaar is.”

Bouwend Nederland onderhandelt samen met Aannemersfederatie Nederland namens werkgevers, terwijl de FNV en CNV dat namens werknemers doen. Het doel is om tussen nu en 1 januari 2024 met meerdere gespreksrondes een cao vast te stellen die voor alle partijen acceptabel is. Tot nu toe zijn ze elkaar nog weinig genaderd, zeggen zowel Bouwend Nederland als de FNV deze week.

Stroef is een groot woord, vindt vakbondbestuurder Hans Crombeen, maar ook hij noemt de gesprekken uitdagend. “Tegelijkertijd is het gebruikelijk dat er in dit stadium nog geen grote toezeggingen worden gedaan”, aldus Crombeen tegenover Infrasite.

De discussie

De FNV en CNV vinden de voorgestelde loonsverhogingen eerlijk als compensatie voor de inflatie en verminderde koopkracht van de afgelopen jaren. Maar de werkgeversorganisaties zeggen dat werkgevers al onder financiële druk staan door hogere rentes en bouwkosten, nieuwe stikstofproblematiek, krapte op het energienet en aangepaste wet- en regelgeving.

Hoewel er op maandag geen vooruitgang is geboekt in deze discussie, zijn er een aantal onderwerpen waar de partijen wel over hebben kunnen praten, zegt Crombeen. Eén daarvan is het vaststellen van salarissen voor een nieuw loongebouw. Daar wordt een werkgroep voor opgericht en op 30 oktober over verder gepraat, aldus de vakbondbestuurder. Op die datum vindt de derde onderhandelingsronde plaats.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.