Fietsers in de regen krijgen vaker groen

Provincie experimenteert in Grave

‘s-Hertogenbosch – Fietsers die de kruising van de N324 en de Trompetterstraat in Grave willen oversteken, krijgen vaker groen, afhankelijk van de weersomstandigheden en de verkeersdruk van het overige verkeer. Hiermee experimenteert de provincie Noord-Brabant. Het aantal fietsers dat door rood rijdt moet hierdoor afnemen, iets wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Wanneer het kouder is dan 10 graden, bij regen, en/of wanneer het autoverkeer minimaal is, krijgen fietsers twee of drie keer groen licht in plaats van één keer. Om de actuele weersomstandigheden op het kruispunt te meten, is sinds deze zomer een weerstation bij het kruispunt geplaatst en gekoppeld aan de verkeerslichten. Het weerstation meet regen en de temperatuur.

Veel fietsers maken, zeker tijdens de spits, gebruik van deze kruising. Daarnaast is de verkeersregeling technisch geschikt voor deze proef. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe de techniek van vandaag de dag ingezet kan worden voor een veiliger verkeer. Al die mogelijkheden moeten we benutten. We willen de verkeersveiligste provincie worden en dit draagt daar hopelijk aan bij”, aldus gedeputeerde Cora Steffens.

De gemeente Oosterhout heeft overigens ook een soortgelijk verkeerslicht geplaatst dat fietsers voorrang geeft bij regen. Deze regeling geeft fietsers prioriteit bij regen of bij het begin/einde van schooltijden. De regeling in Grave houdt rekening met de verkeersdruk van het overige verkeer en kijkt daarnaast niet alleen naar regenperiodes, maar ook naar de temperatuur.

Tegen het eind van dit jaar moet uit de evaluatie blijken of de proef is geslaagd.

Dan wordt tevens bekeken of meerdere verkeerslichten ‘fietsvriendelijk’ worden aangepast.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Noord-Brabant