Tauw-Reef wint Nederlandse innovatieprijs

Deventer – De Overijsselse combinatie Tauw-Reef ontving op 17 mei 2005 uit handen van staatssecretaris Van Geel (VROM) de Nederlandse EEP-Award 2005 voor het concept van de Snelweg SAWA. Dit is een systeem waarin verontreinigende bagger in de berm langs snelwegen wordt gereinigd met natuurlijke processen op basis van zonnewarmte, strooizout en gemaaid gras. De Snelweg SAWA, één van de drie winnaars, is hiermee toegelaten tot de Europese ronde van de EEP-AWARD 2005 en moet het opnemen tegen de winnaars uit dertien andere Europese landen. In september 2005 wordt bekendgemaakt welke tien innovaties doorgaan naar de eindronde. De finale is in november 2005 in Parijs op de Polutec milieubeurs

De EEP-Award is de jaarlijkse prijs voor de meest innoverende milieutechnologie op de markt. De EEP-Award is een initiatief van de gezamenlijke milieutijdschriften in Europa, de European Environmental Press. De prijsuitreiking vond plaats in het Kluwer Uitgevershuis in Den Haag ter gelegenheid van het 15-jarige bestaan van Milieu Magazine.

Het Snelweg SAWA concept is ontwikkeld door advies- en ingenieursbureau Tauw (Deventer) en wegenbouwer Reef Infra (Oldenzaal) in het kader van het Rijkswaterstaatprogramma “Wegen naar de Toekomst”. Tauw-Reef bedacht een slim en uitvoerbaar idee om baggerspecie te reinigen in de ruimte van wegbermen van ondermeer snelwegen. Er is in Nederland 14.000 ha aan bermen langs snelwegen. Het SAWA systeem kan baggerspecie met zowel organische (PAK, minerale olie) als anorganische (zware metalen) verontreinigingen schoonmaken. Uiteindelijk komt er een schoon, stabiel en grondachtig product uit voort, dat geschikt is voor diverse civieltechnische toepassingen. In het concept wordt optimaal gebruikgemaakt van aanwezige afvalstromen en natuurlijke afbraakprocessen. Momenteel zijn de voorbereidingen in vole gang voor het realiseren van het SAWA-systeem op een proeflocatie langs een snelweg.

Lees verder op: www.tauw.nl/Corporate/content/actueel/nieuws/combinatie_tauw_reef.htm

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Tauw Groep