haringvlietbrug opening scheepvaart

Tijdelijke opening Haringvlietbrug afgelast

Rijkswaterstaat belooft de brug tussen nu en eind maart "incidenteel" te openen om hogere schepen door te laten. Dat gebeurde ook al op 2 oktober, zoals op de foto te zien. Rijkswaterstaat

De Haringvlietbrug zou op vrijdag tijdelijk open gaan voor de scheepvaart, maar Rijkswaterstaat heeft het plan afgelast. “Vanwege een technische storing kan de draai niet doorgaan.”

Eerder deze week zei de beheerder dat de brug op vrijdag tijdelijk werd geopend voor schepen die te hoog zijn om onder de brugklep door te varen. Nu maakt de beheerder bekend dat het plan van de baan is.

De oorzaak is een technische storing, zegt Rijkswaterstaat in een nieuwsbericht op zijn website. In het bericht worden geen details vermeld over de storing. De tijdelijke opening op 6 november, die ook eerder deze week werd bekendgemaakt, gaat volgens de beheerder gewoon door.

Scheepvaartbedrijven willen niet wachten

De Haringvlietbrug in Zuid-Holland werd deze zomer vernieuwd. De A29 over de brug ging in augustus weer open voor wegverkeer, maar schepen die te hoog zijn om onder de brug door te varen, kunnen er nog niet langs.

Rijkswaterstaat wil de brug pas voor langere tijd bedienen en openen als de CE-markering voor het beweegbare deel is ontvangen, zei de beheerder in oktober op zijn website. Dit is een certificaat dat verklaart dat de machine van de brug voldoet aan Europese veiligheids- en gezondheidseisen. “De aanvraag kan enige tijd duren.”

Ondanks het ontbreken van de markering zegt Rijkswaterstaat verzoeken te krijgen van scheepvaartbedrijven om de brug alvast te openen. Dat moet voor de bedrijven mogelijk maken om stilliggende werkzaamheden te hervatten, aldus de beheerder. Daarom wil Rijkswaterstaat een aantal schepen doorlaten.

Op dit moment is de eerstvolgende mogelijkheid 6 november. “Als schippers gebruik willen maken van deze brugopeningen, dan kunnen zij zich tot 24 uur van te voren hiervoor aanmelden via dit aanmeldformulier. Per brugdraai kunnen er 50 schepen passeren”, zei Rijkswaterstaat op donderdag op zijn website.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Tijdelijke opening Haringvlietbrug afgelast | Infrasite
haringvlietbrug opening scheepvaart

Tijdelijke opening Haringvlietbrug afgelast

Rijkswaterstaat belooft de brug tussen nu en eind maart "incidenteel" te openen om hogere schepen door te laten. Dat gebeurde ook al op 2 oktober, zoals op de foto te zien. Rijkswaterstaat

De Haringvlietbrug zou op vrijdag tijdelijk open gaan voor de scheepvaart, maar Rijkswaterstaat heeft het plan afgelast. “Vanwege een technische storing kan de draai niet doorgaan.”

Eerder deze week zei de beheerder dat de brug op vrijdag tijdelijk werd geopend voor schepen die te hoog zijn om onder de brugklep door te varen. Nu maakt de beheerder bekend dat het plan van de baan is.

De oorzaak is een technische storing, zegt Rijkswaterstaat in een nieuwsbericht op zijn website. In het bericht worden geen details vermeld over de storing. De tijdelijke opening op 6 november, die ook eerder deze week werd bekendgemaakt, gaat volgens de beheerder gewoon door.

Scheepvaartbedrijven willen niet wachten

De Haringvlietbrug in Zuid-Holland werd deze zomer vernieuwd. De A29 over de brug ging in augustus weer open voor wegverkeer, maar schepen die te hoog zijn om onder de brug door te varen, kunnen er nog niet langs.

Rijkswaterstaat wil de brug pas voor langere tijd bedienen en openen als de CE-markering voor het beweegbare deel is ontvangen, zei de beheerder in oktober op zijn website. Dit is een certificaat dat verklaart dat de machine van de brug voldoet aan Europese veiligheids- en gezondheidseisen. “De aanvraag kan enige tijd duren.”

Ondanks het ontbreken van de markering zegt Rijkswaterstaat verzoeken te krijgen van scheepvaartbedrijven om de brug alvast te openen. Dat moet voor de bedrijven mogelijk maken om stilliggende werkzaamheden te hervatten, aldus de beheerder. Daarom wil Rijkswaterstaat een aantal schepen doorlaten.

Op dit moment is de eerstvolgende mogelijkheid 6 november. “Als schippers gebruik willen maken van deze brugopeningen, dan kunnen zij zich tot 24 uur van te voren hiervoor aanmelden via dit aanmeldformulier. Per brugdraai kunnen er 50 schepen passeren”, zei Rijkswaterstaat op donderdag op zijn website.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.